Recunosc, am fost sceptică, regret. La metrou, la tv, peste tot se promova premiera noului serial Game Of Thrones (Urzeala Tronurilor), inspirat din saga Cântec de gheaţă şi foc (A Song Of Ice And Fire) scrisă de George R. R. Martin. Obişnuiesc să mă uit întâi la film/serial şi apoi să citesc sursele de inspiraţie, ceea ce aici nu mi se pare o greşeală. Serialul mi-a oferit un hint despre ceea ce am tânjit ulterior: citirea cărţilor; dar asta însemna alte multe nopţi petrecute în faţa laptop-ului pe care „închiriasem” cărţile în engleză. Editura Nemira mi-a îndeplinit dorinţa, oferindu-mi spre citire întreaga serie în limba română, așa că, mai jos, sunt impresiile rămase în urma răsfoitului.
Autorul este George R. R. Martin, unul cunoscut pentru producţia unor seriale din anii ’80, Twilight Zone şi The Beauty And The Beast, ceea ce înseamnă că nu este un amator al fantasticului. A publicat primul volum din serie în 1996 şi a continuat cu 4 volume până astăzi, alte 2 cărţi fiind în lucru. Acestea sunt: Urzeala Tronurilor (A Game Of Thrones), Încleştarea Regilor (A Clash Of Kings), Iureşul Săbiilor (A Storm Of Swords), Festinul Ciorilor (A Feast Of Crows), Dansul Dragonilor (A Dance With Dragons ), iar cele care vor apărea sunt The Winds Of Winter şi A Dream Of Spring.
Cărţile sunt împărţite în capitole cu numele personajelor principale ale căror poveşti alternează în ordine cronologică şi acest lucru captivează şi te duce cu gândul la ce se va întâmpla gradual în poveste.
Acţiunea se petrece pe teritoriul celor Şapte Regate din Westeros, un continent mare al cărui conducător este un rege, care are alături Mâna Regelui şi un consiliu. Nordul şi Sudul sunt precum americanele West Coast şi East Coast. În Nord se află bariera dintre real şi fantastic, Zidul, păzit de Rondul de Noapte alcătuit din bărbaţi care depun un jurământ prin care aleg să-i păzească pe oamenii din ţinut de Ceilalţi (zombie), în detrimentul unei vieţi de familie.
Personajele sunt multiple şi complexe, majoritatea făcând parte dintr-o Casă: Casa Baratheon din care provine regele Robert Baratheon căsătorit cu Cersei Lannister (din Casa Lannister) şi copiii acestora, şi care îşi are reşedinţa în Sud la Debarcaderul Regelui; Casa Stark în Nord la Winterfell din care provine Mâna Regelui Eddard Stark căsătorit cu Catelyn Tully (din Casa Tully) şi copiii acestora. O altă Casă de renume este Casa Targaryen, deţinătoare de drept a celor Şapte Regate, din sânge de dragon.
Pe scurt, regele Robert Baratheon își caută o nouă Mână, deoarece ultimul om care ocupase această poziție fusese ucis; astfel că apelează la prietenul său din copilărie, Eddard Stark, un om cu simțul dreptății și al onestității, pentru ca acesta să ocupe funcția de Mână a Regelui. Numai că dreptatea și bunăstarea poporului nu sunt niciodată priorități, ceea ce creează intrigi și, chiar pentru lucruri mai mărunte, războaie. Restul Casei Stark îl sprijină pe Eddard, cel care este în căutarea adevărului și acest fapt îi face pe cei din Casa Lanniester să își apere spatele. În același timp, singurii oameni rămași din Casa Targaryen, Viserys și Daenerys, își alcătuiesc o armată, dincolo de mare, în speranța de a-și recupera Tronul de Fier și domnia celor Șapte Regate.
Acesta este doar începutul primei cărți, mai multe detalii nu vreau să dau, ci doar vreau să subliniez complexitatea naraţiunii, deoarece personajele creează o intrigă fantastică şi emoţionantă, sunt tot felul de răsturnări de situaţii şi nimic nu este previzibil, lucru care face ca saga să fie extraordinar de interesantă şi te face să nu o mai laşi din mână, deşi la început te speri de cele 5000 de pagini ale celor 5 volume prezente şi poate e dezarmant să ştii că subiectul este în esenţă istoric. Pentru mine, iubitoare a literaturii pur fantastice, a fost o combinaţie prea bine făcută din toate genurile.
[box type=”bio”] Guest post scris de către Diana Dincă[/box]
[box type=”download”] Seria Game of Thrones poate fi găsită la promoție pe site-ul Editurii Nemira.[/box]
Stai să vezi ce te-așteaptă mai încolo 🙂 E fantastic cum reușește să țină sub control atât de multe personaje și să te țină în suspans. Dacă ești cu serialul la zi, s-ar putea să fie un pic dezamăgitor firul acțiunii, față de cărți. Eu mă rog să termine seria și de-abia aștept următoarea carte, deja a apărut primul capitol pe site-ul lui, dar nu mă încumet să-l citesc, că știu că o să mă lase cu și mai multe întrebări :))
Da, sunt de acord cu tine! Eu n-am vrut sa dau prea mult din casa :)) mai ales ca domn Bunescu n-a terminat nici primul sezon al serialului :)) iti multumesc de sustinere!
Speram să citesc măcar o glumă cu incest. Am fost dezamăgit…
Nu e scris de mine articolul, așa că e normal să nu fie genul de abordare pe care il folosesc eu în textele mele.
Repet, domn Bunescu inca n-a terminat de vazut sezonul 1 din serial, asa ca il provoc sa citeasca volumele, nu recenzia mea :))
Citește cărțile, Bunescule, că bat serialul. Și roagă-te cu noi să nu dea ortul popii Martin înainte să publice cărțile, că ajunge direct în iad, la câți oameni așteaptă o finalizare. A poveștii, la ce te gândeai? :))
Pingback: Spune-mi ce să citesc și te premiez! | bunescu.ro - Logoreea mă iubeşte. Eu o înşel uneori.
Pingback: The Leftovers/Cei rămași – un nou serial HBO | bunescu.ro | un blog de Ionut Bunescu
Pingback: [CONCURS] Câștigă noile cărți Game of Thrones - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu