În 2014, situația era destul de tristă: “Potrivit studiului realizat de IRES pe un eşantion de 1.473 de repondenţi, circa 22% dintre români nu au fost vreodată pe litoralul românesc, iar 37% spun că au fost înainte de anul 2000. În acelaşi timp, 14% dintre participanţi afirmă că au fost la Marea Neagră anul trecut. Mai mult de 4 milioane de români nu au ajuns niciodată la Marea Neagră, iar peste jumătate din populaţie nu a fost pe litoralul românesc în ultimii zece ani, un procentaj similar declarând că nu şi-a luat concediu de odihnă pe perioada verii trecute”. Eh, pentru 2015, avem date noi despre cât cheltuiesc românii pe vacanțe, comparat cu cetățenii altor stat europene.
Ferratum Grup, un iniţiator al tehnologiei financiare şi al împrumuturilor mobile, şi-a rugat clienţii din 17 ţări europene să îşi analizeze comportamentul privind cheltuielile în timpul sezonului estival. Un total de 5.685 de familii de clasă mijlocie au completat sondajul despre cât anume și unde își cheltuie veniturile.
Sondajul indică faptul că în Europa, lucrurile arată mai bine pentru familii decât în 2014. Peste 30 de procente dintre familiile din Europa, plănuiesc să cheltuie mai mult în vacanţă vara aceasta comparativ cu anul precedent, în timp ce 40 de procente vor menţine aceleaşi cheltuieli precum cele din vara 2014. În plus, sondajul a evidenţiat anumite diferenţe surprinzătoare în ceea ce priveşte cheltuielile de vacanţă între ţări.
Cum se poziționează România?
În ceea ce privește românii, din Barometrul de vară Ferratum, reiese că 16% dintre aceștia vor cheltui cel mai mult pe călătorii în țară, 14% pe activități distractive de o zi (plajă, piscină, club, restaurant), în vreme ce 10% vor cheltui pe călătorii în străinătate.
În rândul țărilor europene unde s-a desfășurat Barometrul de vară Ferratum, România se poziționează ușor peste media acestora, dedicând cheltuielilor de vacanță aproape 50% din veniturile lunare ale familiei (49.7%), adică echivaletul a 291 de euro, în timp ce media europeană este de 47.2%.
Este interesant de observat că pentru vacanța de vară, românii cheltuie aproape dublu față de ceea ce alocă sărbătorilor de iarnă (47% vara, față de 25%, iarna). În raport cu media europeană, de Crăciun tindem să fim mai generoși decât în perioada estivală (index 121, iarna, față de 105, vara).