UPDATE – 9 martie 2016 –
Managerul Institutul Cantacuzino, Adrian Ionel, a declarat pentru #newsro:
Carnea de pui şi brânza de vaci de la Brădet nu au fost sursa îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic uremic, tulpinile analizate fiind diferite, la fel şi probele recoltate de la copii din Argeş, Sibiu şi Bacău ⋅ sursa news.ro
Presa noastră e tristă, în căutarea continuă a senzaționalului, în goana după exclusivitate, după trafic, mai ales când e vorba de ce vinde cel mai bine: sex și sânge. Cele trei surse care ar trebui verificate s-au transformat în primele trei cuvinte care acuză un producător de lactate. Cuvinte care au venit din gura unui ministru, mai exact cel al Agriculturii, Achim Irimescu.
Se caută fix un țap ispășitor deși, în Argeș, mai toată lumea vorbește că ar fi de la un vaccin, dar niciun oficial nu a luat în calcul această variantă. Au dat vina inițial pe apă plată și portocalele dintr-un mare supermarket – curios de ce atunci NU au declarat public numele acelui supermarket, probabil conștienți că, fiind vorba de un lanț internațional, s-ar trezi cu procese fără număr și ar plăti despăgubiri de milioane de euro. Statul și presa fac la fel și când se găsesc tone de alimente expirate/stricate în mari hypermarket-uri, însă, deși atunci ar fi de interes public, nimeni nu spune numele magazinului. Dar s-au găsit acum să facă mare brânză pe spatele unuia dintre puținele (dacă nu singurul) brand de lactate 100% românesc, o afacere de familie crescută cu multă muncă și sacrificii, dezvoltată cu fonduri europene, pentru ca argeșenii, mai întâi, apoi toată țara (chiar și altele din UE) să poată gusta lactate și brânzeturi cum erau odată.
Lactate Brădet, un brand mic, fără putere mare, care se apară printr-o conferință de presă plină de lacrimi, nu prin avocați plătiți cu sute de euro ora.
Dar autoritățile dau vina, pe rând, pe orice: pe apă, portocale, brânză, pui, deși niciun raport nu e final și clar. Fac doar supoziții, presa le preia nedigerate și le aruncă, la rumegat, consumatorilor de știri. Eu mă pot informa din zeci de surse, dar părinții și bunicii noștri, care au doar televizor, nu și internet, ce fac? Ajung să evite supermarket-ul X, produsele de la brand-urile Y și Z.
Marius Badea, patronul fabricii Lactate Brădet, a declarat, printre altele, că a sistat producția incriminată și că a fost, probabil, ultima conferință și că nu crede că imaginea fabricii se poate reabilita.
Lectură suplimentară:
1. Postarea de pe pagina de Facebook Lactate Brădet care a atras simpatia și susținerea românilor (aproape 10k likes la ora postări acestui articol). De asemenea, pagina de FB a crescut într-o zi cu 5.000 de like-uri, de la 1,5 la 6,5k.
2. Grigorescu Denis: “Am fost azi la conferinţa de presă a lui Marius Badea, patronul de la Lactate Brădet. Am stat la un metru de omul ăsta, i-am urmărit fiecare reacţie, fiecare gest, fiecare frază. Şi mi-a lăsat impresia, cap-coadă, a unui om de afaceri foarte credibil şi deschis. Un om care a investit mult suflet în afacerea sa şi care acum riscă să piardă tot din cauza unor acuze neprobate. Un om care a fost de cinci sau şase ori la un pas de a izbucni în hohote de plâns. Şi are dreptate să fie supărat. Şi asta pentru că ministrul Agriculturii Achim Irimescu s-a pripit penibil atunci când a anunţat numele firmei unde s-a găsit E.coli, şi asta pe un eşantion de brânză produs pe 22 februarie, după ce deja zeci de bebeluşi fuseseră internaţi. În plus, producţia de brânză de la Brădet a început pe 2 februarie, la două zile după ce primii bebeluşi au fost internaţi. Din dorinţa de a deturna atenţia presei şi a opiniei publice de la cauzele reale ale crizei bebeluşilor – în frunte bineînţeles cu nesimţirea şi nepăsarea din sistemul sanitar argeşean – ministrul Agriculturii a găsit în grabă un Acar Păun, un vinovat de serviciu. Şi nu e corect. Pentru că până acum nu s-a găsit nici cea mai mică dovadă a cauzalităţii între produsele de la Brădet şi decesele bebeluşilor. Ministrul Agriculturii a aruncat anatema înainte de a avea un verdict clar. Dacă aş fi în locul patronului de la Lactate Brădet, aş cere daune morale de milioane de euro Ministerului Agriculturii în cazul în care se dovedeşte că acuzaţiile au fost nefondate. Deocamdată, acuzaţiile sunt chiar nefondate, iar adevăraţii vinovaţii stau bine mersi în scaunele lor. Marile concerne farmaceutice îşi fac de cap nestingherite de nimeni, la fel şi marii producători multinaţionali de lactate, în timp ce brandurile locale, şi aşa tot mai puţine, sunt lovite şi atacate fără dovezi. Lactate Brădet e un brand al Argeşului, un brand prezent inclusiv în Germania, Franţa şi Olanda, şi m-aş bucura să treacă peste aceste denigrări nemeritate şi să renască şi mai puternic. M-aş bucura şi ca opinia publică să aibă reacţie în masă vizavi de aceste mizerii ale Ministerului Agriculturii şi celorlalte autorităţi publice. In Jurnalul de Argeş de miercuri 2 martie puteţi citi un articol special de la această conferinţă de presă specială şi foarte, foarte sinceră.”
3. Patronul firmei de Lactate Brădet a PLÂNS în faţa camerelor: „Nu am vrut să fac rău cuiva. Nu cred că voi putea merge mai departe cu fabrica” – evz.ro
4. Argumentul pentru care lotul de brânză de la Lactate Brădet NU putea cauza moartea bebelușilor din Argeș – agrointel.ro
5. Traian Băsescu, despre proprietarul fabricii de lactate din Brădet: „Și-a asumat responsabilitatea CURAJOS și CINSTIT” – evz.ro
Marius Badea, patronul fabricii Lactate Brădet.
„Se caută fix un țap ispășitor deși, în Argeș, mai toată lumea vorbește că ar fi de la un vaccin, dar niciun oficial nu a luat în calcul această variantă. ”
Comunicat MS
http://www.ms.ro/?pag=62&id=15749&pg=1
Referitor la ipoteza aparută în mass -media referitoare la corelarea vaccinurilor administrate copiilor și cauza imbolnăvirilor, această eventualitate este exclusa din urmatoarele considerente:
· Copiii au vârste diferite, intre 5 luni si 1 an si 7 luni, doar doi fiind vaccinați în luna ianuarie (unul cu vaccin hexavalent si altul cu ROR)
· Din loturile de vaccin administrat in judetul Argeș au fost vaccinați și copii din alte judete
· Nu exista nici o informatie de natura stiintifica privid asocierea dintre vaccin si SHU.
Brand mic si fara putere mare dar au bagat un sac de bani in influencer-ii de pe Facebook (persoanele de fata se exclud, normal) ca sa-si scape pielea. Nu stiu daca au fost ei sau nu sursa imbolnavirilor dar, daca ai E.coli sau orice altceva in mancarea pe care vrei sa o vinzi, trebuie sa suporti consecintele. Asa functioneaza un stat civilizat. Nu ii ierti pentru ca sunt brand romanesc. Eu ma bucur ca stiu ca ocazional mai asezoneaza lactatele cu E.coli, ca sa nu risc niciodata.
S-a sucit treaba…
Scuzati-mi indiganrea si revolta si cuvintele fara perdea: neispravitii din presa sunt niste gainari imbecili care se pot lua de mana cu tehnocrat-ul de ministru care in PR si CRM nu e mai destept decat o gaina beata! Din pacate nu este o lege care sa fie reparatorie pentru cei defaimati pe nedrept! E si normal sa nu fie, pentru ca nici pentru onor-alesii/numitii din aparatul adimistrativ national/regional/local nu exista o asemenea lege care sa ii oblige sa gandeasca ce fac si cum actioneaza! Scuze daca va deranjeaza ca am spus „sa gandeasca”! Pentru toti acesti nemaipomeniti-gainari-paduchiosi de reporteri un singur mesaj: imi este scarba maxima pentru tagma voastra si vreau sa va vad in situatii mult mai grele decat a patronului de la Bradet. Sa va fie rusine ar trebui sa spun, insa la cat de porci-nesimtiti-neprofesionisti sunteti imi dau seama ca risipesc vorbele in vant. Ptiuuu!
Eu nu cred O VORBA din declaratiile oficialilor nostrii. Eu, la 51 ani am consu at de cand ma stiu lactate de toate felurile, mulse si procesate nu intotdeauna in cele mai bune conditii de kigioena dar N-AM MURIT. Dar avem aici in Sighisoara un procesator FOARTE CUNOSCUT in tara dar sunt informat de la niste prieteni care lucreaza in acea fabrica despre cantitatea URIASA de chimicale ce contribuie la obtinerea produsului finit. Credeti-ma ca prefer sa consum de la tarani sau alti procesatori onesti decat sa ma imbolnavesc de „chimicalita” consumand un produs in care nicio bacterie nu supravietuieste.
Pingback: mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 9)
Cred ca le-a facut o favoare. Voi cumpara doar de la ei daca isi vor continua activitatea.
SI EU LA FEL.
Pingback: Care au fost cele mai viralizate subiecte în presa online și pe bloguri? (W10 2016) | refresh.ro
Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri in perioada 29 februarie – 6 martie 2016?
Pingback: Kumfu 2016 pe bunescu.ro - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu