Azi, la birou, în online, în mijloacele de transport în comun, în toalete (ați înțeles ideea, adică peste tot), se contrazicea lumea: ba că fumatul în spații publice devine interzis de miercuri, 16 martie, ba de joi, 17 martie. Ca să o lămurim pe asta, mai întâi, fumatul în spații publice va fi interzis din de joi, 17 martie 2016, adică la fix 45 de zile de la publicarea legii nr. 15/2016 în Monitorul Oficial (1 februarie 2016). Amuzant e că foarte multe localuri s-au pregătit de interzis cu o zi înainte, de miercuri, 16 martie 2016.
De exemplu, marți seara, la ora 23:33, în barul Oktoberfest din București, se întâmpla asta:
Pentru ca mai apoi, să apară astfel de atenționări:
Ce e important de știut, de miercuri, 17 martie 2016, încolo:
-
SPAȚIU PUBLIC ÎNCHIS = Orice spațiu cu podea, acoperiș și cel puțin 2 pereți, deci inclusiv balcoane și terase care se încadrează în noua definiție. Legea se aplică și în cazul firmelor care își desfășoară activitatea în apartamente de bloc.
-
MARCAREA spațiilor publice închise cu indicatorul “Fumatul interzis” – acestea vor trebui să existe în mai multe locuri din firmă, iar angajații trebuie instruiți cu noile prevederi legale.
-
Mașina de serviciu este considerată spațiu public închis, deci dacă mașina intră în categoria mijloacelor de transport în comun, adică sunt cel puțin două persoane, țeapă, nu ai voie să fumezi. Dar asta înseamnă că taximetriștii nu mai au voie să fumeze în mașină, nu? OLE!
Amenzile sunt contravenționale și diferă, în funcție de tipul persoanei care încalcă legea (fizică sau juridică):
a) in cazul persoanelor fizice – amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei;
b) in cazul persoanelor juridice:
b.1.) amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere;
b.2.) amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere;
b.3.) amenda contraventionala de 15.000 lei si sanctiunea complementara de inchidere a unitatii, in situatia unei noi abateri.
Puteți citi mai multe la Manafu, de unde am preluat texte ale legii, puse la dispoziție de către Ana-Maria Baciu, Partner, NNDKP.
Ziceai de taximetristi, asa ca te intreb: el e persoana fizica sau persoana juridica (multi sunt PFA, deci … persoana juridica, nu?)?
Nu contează, nu se fumează, pam-pam.
Nu se fuma nici înainte, dar pe taximetrist îl durea la banană. Pam-pam.
Asta în Brașov. Mă gândesc că în București, la cât de nesimțiți sunt taximeTRIȘTII, e și mai grav.