Probabil știi, pe 11 decembrie 2016, au loc Alegerile Parlamentare în România. Sper că vei vota (ai tot respectul meu), dar dacă ești indecis sau nu vrei să votezi deloc, am ceva important pentru tine. Nu, nu voi aminti de #colectiv, de Hexipharma, de rahaturi politice sau de vreun partid ori lider al vreunei organizații. Vorbim fix despre ce te doare, probabil cel mai tare, BANII. Nu te voi întreba cât câștigi, poate muncești la negru pe 1000 de lei sau faci zeci de mii de euro, lunar. Voi lua ca exemplu doar salariul mediu pe economie, în 2016.
2681 de lei, atât câștigă, în medie, un român. Atenție, acesta este BRUT, după ce sunt oprite toate taxele și impozitele, rămâne un salariu NET de 1892. Dar 2 din 3 românii NU câștigă nici măcar atât, ci sub 1700 de lei net, lunar.
Revenim la salariul net. Pentru ca tu să câștigi 1892 de lei, TOT TU plătești către stat 789 de lei, iar angajatorul mai plătește și el 617 lei, deci un total de 1406 lei virezi către stat, în fiecare lună, ca tu să duci acasă 1892 de lei.
Reiau, că poate te-ai încurcat în cifre, pentru ca TU să câștigi 19 milioane (lei vechi), TOT TU virezi statului 14 milioane (lei vechi), adică tu dai statului 74% din cât „iei în mână”. Adică muncești o dată pentru tine și aproape încă o dată pentru stat. Dar asta e economia, CSF?
Acum, că știi aceste cifre, chiar mai ai chef să te piși pe el de vot? Chiar crezi că votul tău nu contează? Chiar vrei să-i lași pe aceiași hoți să-și bată joc de banii tăi? Vino la vot, pe 11 decembrie și votează pentru o Românie mai bună!
Si ce partind a promis ca modifica treaba asta sa stiu si eu ce votez daca tot ma duc. Eu oricum ma duc la vot dar pe oricine votez nu se va uitat niciodata la mine ca individ/societate… deci vesnica intrebare: Eu cu cine votez ?
Salut, nu știu de ce sunt câțiva care au înțeles că problema stă în procentul taxelor. Eu încurajez ieșitul la vot, pentru ca acei bani, din taxe, să fie managuiți responsabil. Simplu și scurt pe doi.
Votezi cu ăia care au demnostrat că pot face lucruri, într-un timp scurt chiar. Merge așa?
Sa-ti reamintesc ca l-ai votat pe Iliescu, l-ai dat jos ca sa-l votezi pe Constantinescu ca apoi sa-l votezi din nou cu Iliescu si apoi sa-l schimbi cu Basescu pe care l-ai dat jos ca sa votezi un neamt care nu face cat o ceapa degerata? Bravo tie ca te implici in cacatul politic ca sa-l faci sa puta mai tare…
Alt comentariu la care nu ar trebui să răspund, dar CSF, sunt masochist, așa că îmi asum.
Am 30 de ani, de abia din 2004 votez, deci pe Iliescu și Constantinescu nu aveam cum să îi votez. Băse? Rău cel mai mic. Iohannis la fel.
Căcatul pute mai tare dacă ești indiferent și crezi că votul tău nu contează, asta trebuie să înțelegi.
Ati votat raul cel mai mic, si pana acum acel rau mic, ne-a rupt pe toti, TVA, salarii taiate, accize. ati votat raul cel mai mic, care inca nu fusese la putere, si o data veniti au trebuit sa recupereze la capitolul „furat” pentru cei 12 ani care au stat ascunsi dupa un gard, si bagau in buzunarel firimiturile. Nu vom avea ce vota pe 11, asa ca pana atunci „feel free” si participa la „money-pula-rea” (a se citi manipularea) cat si la divizarea concetatenilor.
In ultimii 5 ani tot mai multi bloggeri sunt atotstiutori, si tot mai multi sunt platiti sa manipuleze(vezi lista mult stimatei udrea).
Nu e doar tonta, si dragnea, sunt si blaga, udrea, adrieaeeaaaaan videanu, berceanu, si muuuuulti altii, ce nu pot intelege si mai mult cum toti atotstiutorii astia nu vad marioneta johana si madam covesi.
Si ce e mai interesant e ca doar cei din PSD, sunt inchisi, condamnati cu executare sau nu, trimisi in judecata, pe cand fosta portocala mecanica primesc arest la domiciliu sau sunt liberi la mare, ca pe urma sa vedem acesti atotstiutori(ca deh „eu am blog, si detin adevarul absolut”) cantandu-mi toata ziua de tonta chiar si la 2-3-4 ani de la „abdicarea” sa, si sa imi vare mie in fata DOAR PSD-ul. PNL/PD/PDL s.a. unde mama dreaq sunt?
Sal tuturor! Nu va mai certati,ca toti sunt o apa si-un pamant.Indiferent cine vine la carmuirea acestei tari va bea apa dupa cel precedent,asa k stati linistiti,ca nu se va schimba absolut nimik.Totul va fi ca inainte.
Eu simt o mare imbunatatire dupa Iohannis si Ciolos.
Aproape ca este cool sa lucrezi la stat.
Asa e, te simt de departe si voi iesi la vot. Macar sa anulez votul daca nimeni nu ma convinge. SI mai slabeste-ma cu „raul cel mai mic”roman diliman. Vrem solutii reale, asa cum au promis acum un an, nu „raul cel mai mic” , narodule!
Statistic vorbin un vot anulat = neprezentare la vot ceea ce e aproximativ egal cu un vot pentru PSD/ALDE/PMP/PNL, marile partide au un electoral in mare parte fix, noi ceilalti facem diferenta. Dar e opțiunea ta, eu doar incerc sa informez.
<>… Treziți-vă! Aici nu e vorba de partidele politice cu platformele program și ideologiile specifice, ci de marii „regi”: ai asfaltului, ai CNADNR, ai pădurilor, ai gospodăririi apelor și mulți alții. Suntem o țară plină de regi. Căpușe. Sau, cum spunea cineva, plecat dintre noi, multe mafii cu regi susținuți din umbră de oameni cu putere de influență, indiferent de culoarea puterii politice. Dacă ar dispărea ăștia, am avea bani și pentru învățământ, și pentru sănătate, și pentru pensii, pentru tot. Și s-ar duce la bun sfârșit toate proiectele. Și am avea și noi, o țară frumoasă… VOTAȚI! PE CINE?
Fantastica intrebare! Uite de asta suntem in rahatul in care suntem, pentru ca ne-am obisnuit sa ne spuna altii ce sa facem, cum si cu cine. Crezi ca ai putea lua singur decizia de a vota cu aia care nu te-au mintit pana acum si care promit investitii pentru creare de locuri de munca?
<>
Gresit. Tu dai statului cei aproximativ 30% din salariul brut (salariul net e aprox 70% din salariul brut). Restul ii da COMPANIA pentru care lucrezi:) E o diferenta
Salut, când negociezi netul, angajatorul calculează total, tot tu muncești pentru banii ăia, nu?
Nu e absolut nicio diferenta.
Eu cand angajez un om calculez daca munca omului respectiv imi poate acoperi mie cheltuiala cu el. Daca nu e cazul, nu il angajez.
Asta inseamna:
– salariu in mana
– taxe la stat pe salariu
– birou, calculator, mocheta
– hartia igienica de la veceu.
– etc..
Asa cum si statul ar trebui cu banii de la noi sa:
– faca drumuri
– faca scoli
– se asigure ca nu ardem in cluburi
– se asigure ca nu mancam sobolani
– etc..
Eu imi fac partea. Eu dau banii. Vrem sa isi faca si statul partea. De-aia iesim la vot.
Mulțumesc, Dani, pentru comentariu!
Salutare,
Nu vreau sa pornesc o polemica si nici nu vreau sa iau apararea statului, caci nu este cazul. Vorbeam doar despre concept. Procentele pe care le-ai adunat pentru a realiza halucinantul 74% din venitul net, asa cum subliniai cu un paragraf inainte, vin din 2 directii: ce platesti tu si ce plateste angajatorul, ceea ce reprezinta doua lucruri total diferite. Dani, putin revoltat si indignat, priveste din postura de antreprenor si poate e putin “biased”, caci, atunci cand pune pe foaie, aduna mere si pere si nu iese compotul cum trebuie. Ceea ce trebuie sa inteleaga Dani si poate alti cititori ai blogului este ca povara pe care o suporta angajatorul (antreprenorul/compania etc.) este absolut normala si este aplicabila oriunde in lume, cu exceptia tarilor comuniste.
Angajatorul plateste taxe si impozite pentru prestatiile angajatului pentru ca el, angajatorul, la randul lui, beneficiaza de munca omuletului de care se foloseste (face bani pe spatele lui, ca sa folosesc o exprimare din topor). In plus, aceste cheltuieli pe care le suporta antreprenorul/compania pentru omuletii angajati, sunt deductibile, ceea ce se traduce intr-un impozit pe profit mai mic la sfarsit de an, deci mai putini bani dati nenorocitului de stat.
Exemplul minimalist, ca sa ma exprim elegant, prezentat de Dani nu are absolut nicio legatura cu ceea ce spuneam eu si anume ca: din punct de vedere al angajatului, ce are de dat el catre stat, sunt fix cei ~30% (si astia din venitul BRUT, nu NET). Faptul ca angajatorul “pune in carca” angajatului si restul banilor pe care trebuie sa ii plateasca el la stat, nu denota decat incadrarea in tipologia clasica a antreprenorului roman meditat de doamna Gina de la colt, expert-contabil pentru 37 de companii (inclusiv 2 buticuri si o crasma). Vrei sa ai o afacere, aia e, costurile cu salariatii sunt inerente, rezisti, bine.. nu rezisti, sanatate-bucurii, “step aside” si lasa pe unul care poate.
Unde sa mai punem ca taxarea in Romania nu e nici pe departe la nivelul altor state europene (in unele state, doar impozitul unic depaseste 30%, care aplicat din 2 directii, angajator+angajat, ne duce, in mare la ~60% doar din impozitare, fara alte contributii).
In rest, toate cele bune, sper ca ai inteles ca nu atac pe cineva, ci doar subliniam niste notiuni, ca sa nu existe confuzii, caci s-ar putea sa devenim extremisti si populisti daca exageram. Daca macar 1 persoana care citeste blogul a inteles ideea si a reusit sa treaca peste cifrele bombastice, eu ma declar multumit, atarn haina-n cuier si ma culc linistit. Imi pare rau ca explicatiile oferite sunt mai lungi decat articolul in sine.
Cred ca ai pierdut din vedere un lucru important pe care incearca sa il transmita autorul :). Si anume ca statul colecteaza taxe pe salariu intr-o proportie care nu e neglijabila, si nu le foloseste in folosul angajatului sau al angajatorului. Lucru demonstrat prin servicii publice slabe (infrastructura, sanatate, educatie, samd).
Exact, mulțumesc.
Chestia e simpla. Ca firma sa mearga, angajatul trebuie sa isi produca cel putin toate cheltuielile si inca un leu in plus, adica tot ce se plateste de catre firma (salar, impozit si alte chestii).
Dar ia sa punem problema altfel.. Firma sa ii dea angajatului toti banii din care el sa-si plateasca darile, adica sa se faca o singura plata catre angajat, si sa se spele pe maiini, angajatul fiind obligat sa isi plateasca asigurari, somaj si alte chestii, firma paltindu-si strict cheltuielile cu sediu, impozit pe venit, echipamente, stocuri si alte chestii. Ia sa vedem atunci cat iasa procetul?
Problema in romania este exact asta, multi nu realizeaza ca inca un salar merge catre stat, ceea ce nu e o problema in sine, problema e ca nu se creeaza o imagine de ansamblu asupr „cati bani intra catre stat”. Suma nu e diferenta dintre salar net si brut, ci e diferenta dintre salar net si brut, plus cheltuielile platite de firma.
Daca angajatii ar vedea peste „zgarcitul de patron nu vrea sa-mi dea salar mai mare” si ar realiza ca de fapt in final o firma plateste catre stat (adica iasa din firma) dublul salarului care e brut, atunci ar avea asteptari mai mari cu ce se face din acei bani, si ar fi mai sensibil la propunerile gen „marea borduraiala”
exact, daca ar face asa, nu ar mai fi asa comozi si ar iesii in strada mai des…cand iti vine la final de an sa platesti impozitul pe tot salariul…iti cam vine sa sari la gatul lor!
NuConteaza, se vede ca nu ai firma… ideea e ca firma plateste impozitele ei si ale angajatului, ceea ce ajunge la 74%. Angajatul nu plateste in Romania nici un impozit din net… In Anglia, de exemplu, firma iti da salariul negociat si de aici e treaba angajatului ce taxe plateste (deci platesti tu impozitul angajatului).
Daca ar fi la noi ca in Anglia si ar trebui sa te duci tu sa platesti din banii care ii ai in mana te-ar interesa foarte mult ce se intampla cu ei…
Apoi, din ce luăm „în mână”, mai dăm încă 20% către stat, de fiecare dată când cumpărăm ceva.
mama ei de logica azi si maine 🙂 … facusi repede un articolas ma flacau pentru clicluri ha ? ce partidut politic sau ce mizerie de politician corupt si incapabil te plati sa postezi elucrubatia asta semidocta ? hai sa iti explic in vreo 20 de cuvinte cam cum sta treaba cu ” hai du-te la vot si voteaza pe x sau pe y ” … pune mana frumusel pe buletin, arunca un ochi acolo la data nasterii in caz ca nu o tii minte ” din cap ” si , iti spun simplu si eficient , in Romania, in ultimii 26-27 de ani ca tine au fost toti pupincuristii care au facut ” lobby / campanie ” pentru toti hotii si mizerabilii incompetenti care sunt azi sau vor fi ” maine ” cu pensii de ” pulitician ” 🙂 intelegi ” matalutza ” cum sta treaba asta ? Daca , tot ai sange’n c**e vorba aia, si vrei sa schimbi ceva in bine , si tot ai un bloguletz acolo , si iti mai dai si tu cu parerea ( ca nah … se poate ) invata lumea mai nene sa NU se duca la vot , sa nu le mai dea ocazia la mocofani sa mai ” fure ” , si , iti explic eu ce o sa se intample , nu ai sa mai vezi corupti ca bombonel, ca Dragnea , ca Ponta , si ca toata gramada de incapabili care se perinda pe la putere , rationamentul este simplu, si nu este ca cacatul ala cu spalataul pe dinti … nu o sa se poata duce la BEC nici un cacanar incapabil, corupt si mojic sa isi ia orice fel de mandat politic cu 3 voturi 🙂 … si, simplu, ai ” scapat tzara de mizerie ”. Sper din tot sufletul ca o sa citesti macar tu mai postac politic mizerabil ce am scris aici, si SPER din tot sufletul ca odata, candva … poate nu in timpul vietii mele, toti, dar …. TOTI mojicii implicati politic intr-un fel sau altul in ultimii 27 de ani sa raspundeti in fata istoriei si in fata propiei voastre constiinte carpele drac 🙂
ce?
Florica, esti exemplul perfect de taran de la oras indobitocit!!! In textul de mai sus, domnul Bunescu nu a incercat sa: manipuleze, influenteze, sustina un anumit candidat. El doar pune punctul pe I, in problema votului in Romania, o tara cu o prezenta la vot de-a dreptul rusinoasa si iti spune simplu .
Votul tau Conteaza !!!! Foloseste-l !!!!
Salut. Comentariul tău rămâne aici, e perfect de arătat cu degetul, ca exemplu negativ. Vezi ce frumos îți vorbesc?
De fapt, nici nu știu de ce îți răspund, din moment ce tu nu știi să porți o conversație fără să folosești injurii de joasă speță, care te dezonorează.
Dar fie: De ce crezi că NU am menționat niciun partid politic (deși am afinitățile mele pentru vot, ca orice om)? Fix pentru a evita ca cineva să poată interpreta că aș fi plătit de vreun partid politic, că sunt „postac politic mizerabil” sau că sunt un pupincurist, așa cum susții tu.
Încurajez ieșitul la vot, e ceva așa de nașpa, nedemocratic, mizerabil, cum zici tu?
Și ca să afli și cu cine votez și cum cred eu că va fi mai bine pentru România, ia de citește articolul ăsta (link la sfârșit), din care vei înțelege cât de importantă este prezența la vot. Desigur, pentru cei care vor să fie mai bine. Altfel, vin comentarii ca cel al tău.
PS Următorul comentariu îți va fi aprobat dacă lași mizeria la tine la ușă. Aici, pe blogul meu, ne respectăm, chiar dacă avem opinii diferite. Altfel, te rog să apeși Alt + F4 și să schimbi blogul.
http://sociollogica.blogspot.ro/2016/11/dupa-alegeri-vor-avea-psd-si-alde.html
Pe langa faptul ca n-a promis nimeni nici din actualul, nici din fostul guvern o scadere a taxelor si impozitelor pe angajat, UNDE, in lumea asta, ai vazut tu altfel de taxe.
Ai idee cat sunt taxele in Marea Britanie? Sau in Olanda? Sau chiar si in tari mai modeste precum Slovacia? Impozitele sunt chiar mai mari decat la noi. NU are nicio relevanta ceea ce prezinti tu aici.
Intr-adevar exista motive multe si bune pentru care trebuie sa iesim la vot, dar acesta nu este unul dintre ele.
Salut, repet și aici – Nu știu de ce sunt câțiva care au înțeles că problema stă în procentul taxelor. Eu încurajez ieșitul la vot, pentru ca acei bani, din taxe, să fie managuiți responsabil. Simplu și scurt pe doi.
Toate ca toate dar…managuiți??
Mă ierți, te rog? Nu sunt nici eu perfect. 🙂
Pai stai asa, mai dai 19% sau cat mai e TVA-ul acum cand cumperi un produs.
De când a fost CDR-ul,si am luat acea mare plasa,ma duc la vot de fiecare dată si-mi anulez votul. Este opțiunea mea. Am văzut toate alianțele posibile,doar să rămână aceiași politicieni la putere. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă ar merge toți la vot și 80% și-ar anula votul? Credeți că partidele ar mai face pragul electoral să ne poată conduce mizerabil pentru încă 4 ani?
Da pentru că trebuie să facă 5% din numărul de voturi valide, un vot invalid = neprezentare la vot, ei tot câștigă chiar și dacă se votează ei între ei, luăm doar numărul de membri de partid și PSD tot adună 1 mil de voturi iar ceilalți câte 4-5 sute de mii, iar noi tot țeapă luăm. Nu mai bine ne documentăm, întrebăm în stânga și în dreapta și alegem candidatul care ni se pare nouă cel mai competent/cinstit?
Foarte bine a punctat autorul. Diferenta intre noi si altii nu e in procente ci in faptul ca altii „simt pe ce dau banii” cum s-ar zice. Au infrastructura, justitie, bun simt, etc iar noi avem fix ce nu au ei desi contribuim exemplar. As da cu mare bucurie si echivalentul netului la stat dar sa nu stau in trafic jumatate din viata, sa nu mor cu zile pe DN-uri, sa nu duc grija copilului la scoala sau gradinita, grija pensiei si alte mizerii mioritice.
Ai uitat sa specifici ca dupa ce ajungi cu salariul net acasa, mai virezi catre stat inca 20% TVA din ce ti-a mai ramas, plus alte accize la carburanti, tigari etc…
Eu stiu cu cine NU voi vota, cu PDL zis PNL, când a aflat vorba de pensii speciale,pentru parlamentari,au votat cu două mâini, când s-au propus o creștere modica, de salariu, pentru medici si profesori,au fugit din sala si tapa ca vor trimite cleagea la Curtea Constituțională,ipocrizie mai mare nu am văzut,partidul bogaților vor ca bugetarii să îi aleagă dar și să moară de foame,pretextul:nu sunt bani,da pentru bugetari nu sunt dar sa fure ei,sa își dea salarii si sinecuri sunt, mai bine îmi tai mâna și nu îi votez, voi esi la vot ina sper ca nu vor câștiga liberalii,nu merita numele acestui partid și nici stima mea..
Eu unul nu vă zic cu cine să votați, vă zic doar că o mărire fără acoperire la buget o să ducă la inflație crescută și la o posibilă recesiune, ceea ce va face ca mărirea respectivă să își piardă valoarea, chiar va avea impact negativ împotriva întregii populații. O creștere economică adevărată înseamnă să cumperi mai mult cu aceeași bani, dar asta necesită timp și investiții, nu creșteri de salarii peste noapte care ar stopa orice posibilă creștere economică și ar putea avea un rezultat precum tăierea salariilor făcută de Boc. Să nu uităm trecutul, când Tăriceanu afirma că economia duduie, a făcut angajări și măriri la bugetari, iar apoi la scurt timp a venit Boc să taie, nu din răutate, ci din necesitate, dar priviți în urmă și învățați din greșelile fostelor guvernări.
Mai documentati-va va rog. Nu ca as vota PNL, dar cel putin teoretic- PNL ul a boicotat votul asupra formei finale a legii (ca or fi fost membrii PNL ce nu au respectat directiva conduceri…asta e altceva )
http://www.mediafax.ro/politic/legea-pensiilor-speciale-ale-parlamentarilor-adoptata-de-plen-ce-pensii-vor-avea-senatorii-si-deputatii-14920177
PNL ul are si el multe bube in cap, dar sa nu uitam ca PSD a initiat si votat aceasta lege .
Cum sa boicoteze cand Radu Zlati, deputat Gherla, este printer initiatorii legii pentru pensii special pentru cei din invatamant? Nu ma contraziceti pentru c-am avut discutii lungi cu domnul deputat pe aceasta tema.
Mah dar de ce nu faceti calcul si la salariul minim?voi traiti din bloguiala si stiti sa va dati cu parerea despre salariile romanilor care muncesc si isi rup oasele 12 ore pe zi,6 zile pe saptamana cu 8,9 milioane lei din care plateste aceleasi taxe si impozite ca unul care ia 20 de milioane,ce vedeti voi corect in procentele alea?nu calculati clasa de mijloc a populatiei care e de 20 % din intreaga populatie locuitoare a tarii,faceti un rationament si pentru cei sarmani,sau astia nu sunt ai nostri?nu tot tara i-a adus in pragul disperarii?cei 20% de care vorbeam mai devreme au gasit o nisa pe care au stiut sa o manipuleze.
Salut, există un site unde poți calcula pentru orice sumă, chiar și pentru minimul pe economie – http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1250
Salutare tuturor,sunt nou pe aici.Imi place ce scrii.O sa te citesc mai des.
Pingback: Să cânte TRUMPetele - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu
ai daca ma duc doar sa-mi anulez votul? sa inteleg , ca e ca si cum nu m-am dus la vot…..
Deoarece de 26 de ani votam cu speranta ca se va schimba ceva si de fiecare data este degeaba, probabil unii dintre noi s-au saturat sa voteze in zadar.Eu am votat – mai ales in ultimii ani- cu aceasta speranta si a fost demolata din ce in ce mai violent, pana cand speram si nu realizam nimic?
Sperăm și votăm până când realizăm, cred că e cea mai sănătoasă gândire.
Raul fost facut de ceva vreme, numai dupa cateva mandate de politicieni corecti pentru care nu primeaza interesul personal sau nepotismul putem spera la o indreptare. Exista deja niste contracte si intelegeri pe care nu le poti anula pur si simplu, pentru care cu totii trebuie sa tragem, nu avem incotro. Lasand la o parte ca nu avem o economie de productie, care ne-ar ajuta enorm (iar ceea ce produce in prezent produce sub alte nume si pentru alte natii), banii din taxe si impozite se duc tot aiurea datorita acelor intelegeri si contracte incheiate de-a lungul anilor, care sunt contracte si intelegeri paguboase. Cine le-a semnat, nu mai conteaza, cat timp sunt inca valide si trebuie respectate. Ce sa amintesc: extractii miniere, constructii drumuri, comisioane bancare, etc., etc…
Poate aparea un politician acum care sa spuna ca ca isi asuma modificarea redeventei la extractiile miniere, care sa spuna ca poate sa modifice clauzele pentru constructa autostrazilor, sa modifice comisioanele bancare asemeni sucursalelor din accident, etc? Nu poate nimeni face asta, de aceea schimbarea de care vorbim va dura mult mai mult. Cel mai important este ca cei care vin de acum sa nu mai vanda tara pentru mici avantaje personale, sa fie o idee mai patrioti.
Nu conteaza foarte mult apartenenta politica, cred ca mai importanta este persoana. Desi, atunci cand stai cu tiganul inveti tiganeste… Oricum, iesirea la vot este acel mic gest pe care il putem face momentan pentru a duce lucrurile spre un fagas normal.
cel mai bine e sa nu mai votam ci sa iesim in strada sa dam foc porcilor din parlament ,sa le fie frica atunci cand ajung la conducere,eu as vrea sa simta toti puricarii astia mania populatiei care de decenii este absorbita intr-o prostire continua si care se accentueaza de la o zi la alta.Plangeati cand era Ceausescu la putere,ei bine acum stati in genunchi si unii se roaga si isi aduc aminte cu bucurie de acele vremuri .Ati vrut democratie insa nu ati stiut cum se mananca si acum platiti
Observi o situație reală. Cineva spunea că această povară e normală pentru orice angajator, în orice țară. Este adevărat numai dacă fraza e completată „pentru orice țară din socialista UE” (cu excepții).
Ce lipsește însă este analiza motivului pentru care guvernul României, dincolo de modelul UE, impune asemenea taxări. Aceasta este lipsa de investiții străine, o economie șubredă și neinteresantă pentru aceste investiții. Știu că nimeni care a plâns când Maia Morgenstern își smulgea cerceii din urechi nu vede o corelație între împușcarea unor proiecte industriale și miniere majore și sărăcia din RO – dar această corelare există.
Deci, guvernul nu taxează atât de mult pentru că este ticălos cât, mai degrabă, pentru că nu-și crează surse noi de finanțare. Se învârt pe roata de hamster: încasările se reduc, trebuie să ridice impozitarea și încasările se reduc tot mai mult așa că…
Pingback: Să cânte TRUMPetele - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu
Buna,
Am si eu o intrebare care cred ca ti-a mai fost pusa mai sus, nu am citit toate comentariile ca erau prea multe…
Eu cu cine naiba votez?
Nu ca nu stiu schema pe care ai pus-o mai sus o stiu prea bine, dar cum se va schimba salariul meu dupa parlamentare?Si nu e vb de banii mei ca momentan imi ajung desi sunt putini la nivel de Europa.
Problema mea cea mai mare e ca dupa ce am pus stampila pe Iohannis nu s-a schimbat nimic..nu-l urasc dar nici nu mai simt pt cel ce simteam cand am pus stampila mandra..am mai multe probleme de fapt, daca stau sa ma gandesc mai bine…
Cum ii faci sa nu mai fure bugetul de stat adica banii mei si ai tai si ai tuturor???Asta e problema mea cea mai mare pleca unul si vin altii infometati dupa el…spune-mi tu cum schimbi infometatii astia prin vot cu unii mai satuli si pe cine sa pun stampila si eu promit ca ma duc sa votez dar daca dupa cativa ani apar si astia cu dosar la DNA ca mi-au furat banii(aia pe care nu ii vad ca ii plateste angajatorul)atunci vin si te trag de maneca…ma spal pe dinti si am votat mereu si voi vota in continuare dar astia chiar nu se schimba si musca din noi cu foame tot mai mare mereu noi suntem copanele pt ei…just my opinion
Hmm …. dar banii incasati de stat unde ajung ??
ca de pensii decente nu poate fi vorba …
si nici de servicii medicale decente … deci ???
S-a uitat o taxa pe care romanul o plateste din salariul net : TVA-ul (19 % – taxa suportata de consumatorul final, adica salariatul). Deci statul mai colecteaza ceva de la salariat. Calculul total ar trebui sa fie : net (utilizabil, in mana) = 1.533 lei iar statul colecteaza la buget 1.765 lei ! Parca s-au mai schimbat datele problemei, nu ?!
Nu ma spal pe dinti pentru ca nu am dinti….deci nu ma duc la vot ca nu am pe cine vota…Boss
Atatea comentarii … fara sa citeasca cineva atent titlul:
„Cel mai motiv …”
Salut, probabil nu ai văzut expirmarea asta prescurtată, de „Cel mai cel”, adică Cel mai președinte, cel mai fotbalist, cel mai cel. Mulțumesc pentru observație, oricum, aș fi modificat până acum dacă era vreun typo.
Exact asta a propus Gabriel Biris:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21277299-gabriel-biris-demisionat-din-functia-secretar-stat-ministerul-finantelor.htm
O speranță ar fi PRM, dar nu este și o soluție, atâta timp cât nu ne trădăm noi pe noi și nu o să ne plece ideea din cap, de a fura pe seamănă nostru, adică: noi între noi, atunci poporul și lumea va trăi bine; Dacă votul nostru ar avea valoare, nu mai eram lăsați să votăm – Mark Twain
Ori ce ati face voi pe net nu aveti cum sa opriti PSD sa castige alegerile…PDL vopsit in galben din portocaliu nu mai au cum sa pacaleasca alegatorii….sunt satui de ei pana peste cap…cred ca acum raul cel mai mic este PSD nu PNL sau USR care duce lipsa de bani si vrea putere..Se vede de la o posta ca esti manjit cu portocaliu si un pic de galbem pe la tample …asa ca huo PDL via PNL
Pingback: mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 45)
Nu mi-e clar exact despre ce e articolul… despre faptul ca platim taxe prea mari sau despre faptul ca ce platim noi ca taxe fura altii?
RE: „Băse? Rău cel mai mic. Iohannis la fel.” Esti rupt rau de realitae tinere. Astia sint la fel de vinovati ca Iliescu si Constantinescu.
Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 07 – 11 noiembrie 2016?
Pingback: Trebuie să se mai schimbe câteva generații | emiblog.ro
Pingback: Unde sunt banii tăi? - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu