Iei, a nins de a rupt, spre bucuria copiilor care tot așteptau să cânte “Hai afară la zăpadăăă!”. Însă clasa muncitoare și cei care se plictisesc de zăpadă după primul bulgăre aruncat înspre vreun maidanez ori vreun coleg, într-o pauză de țigară, deja nu mai suportă multele grade cu minus și covorul de peste 20 de cm de zăpadă.
Prima dimineață a fost mai grea, străzile nu era curățate decât parțial, iar trotuarele erau desprinse din pastelurile lui Alecsandri, imaculate și neatinse nici măcar de vreun animal. Dar, după 24 de ore de la oprirea ninsorii, majoritatea străzilor principale erau negre. Doar străzile, că a stat madam Firea pe la TV toată ziua cu mâna în nisip și sare ori pe polonicul cu ciorbă pentru oamenii străzii, de zici că era reality show “Supraviețuitorul în București”, însă de trotuare nu s-a ocupat nimeni, decât cu mici excepții, în stațiile RATB, în jurul unor entități juridice și câteva imobile ale unor persoane fizice, care au deszăpezit și trotuarul din fața casei, nu doar din fața garajului.
Problema e că, de bună voie și nesiliți de nimeni, bucureștenii nu-și curăța/deszăpezesc trotuarele aferente imobilelor unde locuiesc, deși legea îi obligă să facă asta, în cel mult 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice (ce glumă bună), ba chiar le poate aduce și amenzi de până la 500 de lei, pentru persoane fizice, și de până la 2000 de lei pentru persoane juridice.
Pentru a facilita accesul utilajelor de deszapezire si colectare a deseurilor, persoanele fizice si juridice, institutiile publice, unitatile de alimentatie publica, pietele si unitatile sanitare sunt obligate, conform legislatiei în vigoare sa îndeparteze turturii si sa curete de zapada si gheata de pe trotuarele aferente imobilelor unde locuiesc sau îsi desfasoara activitatea, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fara a depozita zapada pe carosabil sau pe gurile de canal. Persoanele fizice care nu se achita de aceasta obligatie risca amenzi de pana la 500 lei, iar persoanele juridice pana la 2.000 lei.
Dar, o știre de acum 2 zile (vineri, 6 ianuarie 2017) spune următoarele: Consilierii generali USR cer ca deszăpezirea trotuarelor să fie făcută de firmele de salubrizare, nu de locatari.
Adică, dacă tot legea nu e respectată, multe imobile nu sunt locuite, unii bătrâni nu se pot deplasa, iar în rest simțul civic lipsește cu desăvârșire, firmele de salubritate ar trebui să curețe toate trotuarele, de pe toate străzile, așa cum o fac și restul anului, când nu e iarnă și zăpadă. Doar că proiectul USR stă de 2 luni la sertar, pentru că doamna primar Gabriela Firea refuză să pună pe ordinea de zi orice inițiativă a consilierilor USR.
“Primarul Gabriela Firea refuza sa puna pe ordinea de zi a Consiliului General orice initiativa a consilierilor USR. Consideram ca meritam sa circulam civilizat pe trotuare tot timpul anului si ca nu este normal sa ne punem viata in pericol, a noastra si a copiilor nostri, mergand pe carosabil. Felul in care se face acum deszapezirea nu ajuta pe nimeni. Nici pe pietonii care sunt obligati sa incalce legea mergand pe mijlocul strazii, nici pe soferii care sunt obligati sa ocoleasca sau chiar sa astepte dupa acestia facand astfel traficul si mai greu decat este.”
Proiectul poate fi citit aici.
Si dupa mintea ta, cum ar trebui sa curat trotuarul FARA sa pun zapada pe carosabil? O duc in curte?
Orice om care gândește, măcar puțin, ar face o grămadă, într-un colț, nu? 🙂
Chiar daca ai ras in barba de inteligent ce esti, nu asta am vrut sa spun. Evident ca (cel putin pe strada mea) toti vecinii au facut una sau doua „gramezi” de doi metri inaltime astfel incat sa fie si trotuarul si carosabilul circulabil si sa aiba si acces la porti/garaj.
Ce am vrut sa spun e ca degeaba oamenii isi fac treaba daca primaria nu vine sa ridice gramezile indata ce au fost adunate, daca mai ninge inca pe atat efectiv nu va mai fi loc unde sa o strangi astfel incat toate cele de mai sus sa ramana libere.
Ma rog, ce incercam sa evidentiez este stupiditatea legii, care cere si trotuar liber si fara zapada in strada. Gramezi de zapada levitand nu am vazut pana acum.
După ce trec câteva zile și toate străzile sunt deszăpezire, eu știu și am văzut, în fiecare an, mașini care veneau și „ridicau” grămezile de zăpadă.
Pe unde am stat eu (atat sectorul 2, cat si sectorul 1 – zone de case) nu au venit niciodata de cand locuiesc in Bucuresti.