Nu știu dacă ați văzut materialul video de la Digi24 sau share-urile pe Facebook, dar povestea doamnei Lucreția este prea emoționantă pentru a nu ajunge la cât mai mulți oameni, prin urmare i-am cerut acordul Ruxandrei Pătrașcu de a publica textul ei și aici, pe blog:
Pe doamna Lucreţia am întâlnit-o în a zecea zi de proteste din Piața Victoriei. Are 54 de ani, s-a autocaracterizat ca fiind o femeie „de la coada vacii” și a venit de la Roman „să schimbe fața pieței”.
A decis să călătorească la București după ce a văzut la televizor protestele de la Cotroceni. O doamnă povestea cum se ceartă în fiecare seară cu fiul ei care protestează în Piața Victoriei. Doamna Lucreţia s-a gândit că excursia ei poate preveni un conflict similar între ea și copiii ei.
Și-a convins soțul s-o lase să parcurgă peste 300 de km după ce i-a spus că „România are nevoie de ea”. Zice că a venit la București fiindcă nu-i place dezbinarea dintre oameni. Dacă azi a venit în piață, mâine merge la Cotroceni. N-are încotro, i-a promis soțului că se întoarce sâmbătă dimineață. „Nu e din ăla care bate, e om bun.”
Simte diferența de opinie chiar și acasă. Ea și soțul au votat diferit, se uită la alte posturi la TV, dar cumva ajung la o înțelegere. Au noroc că stau la țară și tot timpul e ceva de făcut prin grajd, pe la animale sau prin grădină.
Soțul ei n-are nici cea mai vagă idee cum s-a pregătit Lucreţia pentru excursia la capitală. S-a încălțat cu ciubotele lui să nu se ude la picioare, steagul l-a făcut din poalele rochiei de mireasă a fiicei plecată în Anglia, a luat umbrela de plajă ca suport pentru băţul de la steag, s-a îmbrăcat în portul național, pe furiș, în gară și paltonul l-a îndesat într-o geantă. „El nu știe nimic, o să vadă acum la televizor”.
Când am întrebat-o cum vrea să liniștească spiritele oamenilor și-a dus mâna către icoana Izvorului Tămăduirii pe care o poartă prinsă într-un brâu, la șold. „Și noi bătrânii trebuie să ne mai călcăm pe picior, dar și voi tinerii.”
Text și Foto: Ruxandra Pătrașcu