Nu voi da nume, postarea este doar pentru prieteni, deci nu pun nici screenshot-uri măcar, dar treaba e simplă și ușor de înțeles: o prietenă (pasionată de fotografie) a postat o poză pe al ei cont de Instagram, unde are niște mii bune de followers, iar instantaneele ei strâng lejer câte 1.000 de like-uri. Eh, o fotografie foarte faină, făcută în centrul capitalei, a fost preluată de către două conturi, fără a solicita vreun acord autoarei. Resemnată, domnița s-a plâns pe Facebook de faptul că, în nici 24 de ore, fotografia a fost repostată de două ori, fără să i se solicite acordul și fără a fi menționată, cu tag, ca fiind creatorul operei.
Unul dintre cei care au furat fotografia a început să facă tam-tam, în loc să-și ceară scuze și să remedieze frumos toată situația creată. Au urmat comentarii peste comentarii, au intervenit și alți oameni, s-a ajuns la block, poza a dispărut de pe ambele conturi, dar ce mă deranjează și mai tare e că mulți au susținut că e ok să reposteze o fotografie de pe Instagram, că e un fel de share. Greșit, nici măcar menționarea autorului nu este echivalentul unui share pe Facebook. Ah, dacă ai acordul titularului de drept, alta e situația. Ca să o citez pe prietena în cauză:
Atat timp cat Instagram considera ca lipsa unui acord scris este copyright infringement, eu nu mai am nimic de adaugat.
Da, cu toții primim poze editate, caterincoase, meme-uri și alte nebunii la care râdem zi de zi, pe care poate le postăm uneori direct pe profilele noastre, urma autorului fiind deja pierdută de cele mai multe ori. Dar când un fotograf postează un cadru frumos, apreciază-i munca, nu îl fura! La fel și în cazul unor glume, texte, chiar articole întregi, dă share, cere acordul dacă vrei să republici altundeva, altfel degeaba am ieșit 600.000 de oameni în stradă, ca să nu ne mai fure ăi’ de sus (aka politicienii), cât timp ne furăm noi între noi.
PS: Eu atât am avut de comentat:
Pentru cei care încă sunt Gică Contra, poate așa se înțelege mai ușor:
Cobori din mașină ca să plătești benzina. Lași cheile în contact, iar în parbriz ai numărul de telefon, că mai parchezi pe locul vecinului și te mai sună să cobori, să o muți. Eu văd mașina liberă, cheile la dispoziție, mă urc în ea și dau o tură prin cartier – desigur, îți dau un sms pe numărul din parbriz să-ți spun că ți-am împrumutat mașina. Sunt ok, ți-am dat tag, nu?
Feature foto – https://www.artofprotest.ro/
Chestia asta cu furatul pozelor si video-urilor pe mine ma depaseste. Eu nu vad logica in a gasi o poza pe Facebook si, in loc sa-i dai share ca un om normal, tu o salvezi si o incarci la tine pe cont de parca ar fi poza ta.
M-am certat cu N prieteni pe net pe subiectul acesta. De fiecare data cand vad o poza pusa fara sursa, ii dau un comentariu sec. Uneori pun sursa dupa discutie, desi nu e de ajuns. Trebuie sa ceri acordul autorului… Pana la urma asta e lumea creata de Facebook, nimic nu ne apartine, nu exista drepturi de autor, tot apartine de FB.
Pe de alta parte, exista tot felul de tipuri de licenta. Eu fac o poza, o pun pe net si spun ca puteti sa o luati daca nu faceti bani cu ea, dar sa dati sursa. Mare pacat ca domnul Mark nu baga creativecommons.org, de exemplu, cum e pe Medium.
Cat despre Instagram, platforma respectiva a fost creata special pentru a pune poze facute de tine, eventual facute cu telefofnul. Care e logica in a incarca poze de pe net facute de altii? Faci deja asta pe Facebook, de ce iti mai trebuie un alt loc unde sa te lauzi cu munca altora?
Ionut, sper sa nu uiti de postul tau data viitoare cand vezi un film pe laptop in avion, faci binging cu ultimele episoade ale serialului preferat abia lansate in US sau, mai simplu, cand iti pui castile in urechi luni in drum spre birou.
Dar sa ramanem in subiectul postului tau. Tag-ul / link-ul e o practica veche si recunoscuta. E de la inceputurile blogging-ului. Mai mult, sa nu uitam ca in lumea Instagram, exista si practica Repost, care e un fel de Share. Pentru care nu cere nimeni acordul niciodata. Deci continutul poate circula usor.
Trebuia sa ceara acordul? Da, era mai „safe”. Asa fac brandurile mari. Insa prietena ta a exagerat cu felul in care a reactionat. Si i-am spus asta. Iar rezultatul, block si sentimente negative, nu a ajutat pe nimeni.
Mie imi pare rau ca au ajuns sa se certe doi oameni care promoveaza turismul si in tara, si afara. Ar fi trebuit sa vorbeasca in particular si ar fi rezolvat situatia mult mai elegant.
Aplicațiile de Repost pe Instagram pun și tag autorului, atât pe fotografie, cât și în descriere. Exact asta e problema, că nu a dat share, ci a luat poza și nici măcar tag nu a pus, deci suntem departe de a cere acordul (pe care sigur l-ar fi obținut, cu citarea sursei). E vorba de abordare, că nu știm cum să facem sau e sub rangul nostru să cerem acordul.
Ai dreptate, situația trebuia rezolvată în privat, cel puțin ăsta e primul pas normal.