Mea culpa, m-am grăbit să spun că Elveția va câștiga Eurovision-ul de anul acesta, ba chiar am căutat o agenție de pariuri unde pot pune niște bănuți pe victoria Timebelle – Apollo. (link blog, link postare facebook). Astă seară am ascultat rezumatul tuturor melodiilor finaliste, un clip de 16 minute, perfect pentru a trece prin toate piesele, într-un timp scurt. Și acum am înțeles niște chestii.
-
Am înțeles că m-am grăbit să dau drept câștigătoare melodia Elveției. Da, îmi place foarte mult melodia, nu doar pentru că solista e româncă, dar, cu părere de rău, Suedia va trece pe întâia poziție a finalei, fulierând (nu yodel). Până și casele de pariuri o poziționează în top, însă doar pe locul 2.
-
N-am înțeles de ce Italia e favorita tuturor caselor de pariuri, chiar nu pricep… dacă are cineva o explicație logică, vă rog, luminați-mă. O văd undeva pe locul 3, sunt obiectiv, totuși, observ și eu succesul piesei pe YouTube (după o lună și un pic are +65 mil. views).
-
Am înțeles că Elveția se va bate cu Bulgaria pentru locul 2 – bulgarii au o piesă bună de tot, parcă scrisă pentru viitorul James Bond.
-
Până una, alta, România a sărit destul de sus în top, casele de pariuri clasându-ne pe locul 11, iar mai jos puteți vedea clipul RECAP cu toate piesele finaliste, de care povesteam la început. Voi ce părere aveți, cine câștigă Eurovision 2017 și pe ce loc se clasează România?
Vreau sa castige Australia. Vreau un Eurovision organizat in afara Europei!
Fără să fi ascultat vreo piesă și fără a avea gândul să o fac, fiindcă nu mă interesează aspectul muzical, îți scriu următoarele considerații:
1. Eu zic că prima șansă o au rușii. S-a demonstrat faptul că, atunci când o națiune cu bani chiar își propune să câștige acest concurs, o face. Vezi Azerbaidjanul în 2011, când eu sunt convins că s-au băgat suficiente fonduri pentru a susține voturile celorlalte țări. pe scurt: azerii au vrut să câștige și au obținut ce au vrut. Ei bine, am impresia că acum Putin va dori să facă o aroganță, mai ales pe tărâm ucrainean și mai ales că ăștia au câștigat anul trecut cu o piesă slabă, dar cu un mesaj anti-rusesc. Și s-a văzut că în ultima vreme mesajul anti rusesc din partea Europei s-a mai diluat. Acum doi ani au fost foarte huiduiți, iar anul trecut au fost pe locul 3. Plus că propaganda rusească e la modă, și-a mai revenit și economia lor, președinția SUA a fost câștigată de către prietenul lor. În concluzie, sunt suficiente argumente în favoarea lor.
2. Dacă nu e Rusia, atunci e Franța (mai degrabă) sau Germania ori Belgia, țări care au avut mult de suferit de pe urma terorismului anul trecut, pentru care ne-am pus „cu toții” statusuri de empatie și steagurile lor pe Facebook.
3. La punctul acesta chiar am nevoie de ajutorul cuiva care a ascultat toate piesele. Dacă există vreo piesă cu un mesaj aparte, puternic și strâns legat de actualitate (eventual ceva care să îndemne la toleranță față de – de exemplu – refugiați sau ceva referitor la lupta împotriva terorii) atunci aia e! oricât de nasoală ar fi lucrarea dpdv. muzical. Îți dau exemplu chiar piesa câștigătoare de anul trecut sau Conchita, în 2014. Sau, tot ceva ce iese din tipar, cum au fost monștrii ăia finlandezi în 2006.
4. Australia nu va câștiga din cauza deranjului și a cheltuielilor prea mari pe care le-ar implica organizarea la anul (să deplasezi peste 40 de delegații la celălalt capăt al lumii e un efort care chiar nu merită să fie făcut).
Una peste alta să știi că e o pâine de mâncat la pariuri pe partea asta. Sunt 41 de participante, din care zic că dacă excludem câștigătorii din ultimii (să zicem) 10 ani, țările care nu au prea mulți prieteni (gen România sau Moldova), cele pe care oricum nu le interesează concursul și care mai mereu iau punctaje mici (gen Marea Britanie) și cele pe care nu merită să pariezi din cauza cotei prea mici (zic că sub o cotă de 20 nu merită), cred că am putea face o listă de 10 țări pe care să pariem și să avem șanse serioase de câștig. De studiat ultimii 10 ani și de văzut țările care au fost cel mai des acolo, aproape de a câștiga, dar n-a fost să fie.
Nu ma pot abtine ca mi se pare prea ironic. Am citit mai intai comentariu si abia apoi am vazut piesele. Daca chiar nu stiai piesele cand ai scris asta.. nici nu o puteai nimeri mai bine. Odata ai zis ca rusii au prima sansa..si apoi ca o sansa mare o va avea cine iese in evidenta/cine aduna empatie. Ei bine .. pentru Rusia canta o domnisoara draguta in scaun cu rotile.
Nu o sa comenteze mai departe ca orice ar zice oricine.. este un concurs politic.
Irlanda ….e o piesa super…
Nu stiu de ce esti chiar asa de nedumirit in privinta Italiei!
Cateva posibile expicatii:
-piesa este usor de retinut, fredonabila,
-textul ( daca esti atent) ofera imaginea omului occidental, european mai cu seama, exact asa cum este ea azi. Faptul ca omul occidental este ingenunchiat se datoreaza faptelor din trecut ( karma!)
-Totusi, maimuta goala=homo sapiens ( la scimmia nuda, in text), vezi „Maimuta goala” a lui Desmond Morris, la care insusi Gabbani s-a referit intr-un interviu, reuseste sa se ridice din nou, de unde si nota de optimism usor ironic a cantecului.
-Piesa este de exceptie, nu stiu insa daca stilul de vot de la Eurovision o va scoate castigatoare, din pacate.
M-as bucura sa castige Italia, de la United Europe a lui Cutugno ( alta piesa care atunci era imaginea optimista a Europei) nu s-a mai intamplat…
Totodata as vrea sa imi exprim si eu nedumirirea in legatura cu piesa Frantei, alta „imagine” fidela a Europei de azi, a Parisului atat de greu lovit in ultima vreme…Prea putin inteleasa si apreciata „Requiem”…