Chiar mă uitam pe IMDB să văd cât durează a opta parte din franciza Furios și iute, și nu înțelegeam de ce durează 2h16min. Eh, odată înfipt în scaunul de cinema, viteza filmului nu-ți dă voie să respiri prea mult, că tot bagă NOS după NOS, schimbând viteza din acțiune în comedie, apoi în dramă și chiar în marșarierul numit love story.
Culmea, de data aceasta nu e Dom (Vin Diesel) în prim plan de fiecare dată, că Deckard (Jason Statham) are parte de mai multă acțiune-comedie decât ți-ai putea imagina din trailer, iar Cipher (Charlize Theron) devine a dracului de enervantă, de-ți vine să sari peste rândurile de scaune și să-i dai un bobârnac peste nas.
Acțiunea pe gheață schimbă puțin regulile jocului, mai ales când intră-n acțiune și submarinul, plus că povestea se derulează în toate mediile, în apă, la sol, pe gheață și în aer. Nu ai timp să te plictisești și poți observa cu ușurință unde și de ce au fost investite cele 250 de milioane de dolari. Dar nu-i bai – The Fate of the Furious (Furios și Iute 8) este noul no.1 în topul mondial al încasărilor în primul weekend: Worldwide Opening – 532,5 mil $.
Am mai observat cum sunt numai iPhone-uri peste tot, mai puțin un Samsung, la un moment dat, cum toată lumea bea doar Coca-Cola (numai Cinema City a scos brand-urile Coke, trecând la concurență, din păcate), cum viitorul mașinilor autonome poate deveni al naibii de înfricoșător, chiar dacă ai un Passat 2000 facelift (gafă de editare, probabil). Mă rog, deja mă duc pe panta spoilerelor și nu vreau să vă fur bucuria de a vedea cel mai bun film din serie – de până acum, desigur, că au fost anunțate și părțile 9 și 10.
Bineînțeles că nu e un film de Oscar, ar fi și absurd să fie, dar e legat excelent și te trece prin toate stările (chiar dacă acțiunea sfidează legile fizicii), firul narativ îți injectează adrenalină, te gâdilă des, și îți mai dă și cu praf în ochi, la final. Bun, bun de tot și musai de văzut seara, într-o sală plină de cinema. (7,3* pe IMDB)