Felicitări celor care au votat cu deștepții de la putere, dar mai ales celor care nu au votat deloc, de la 1 ianuarie 2018, salariul net va scădea cu cel puțin 15%, iar procentul crește cu cât salariul este mai mare. De ce? Vă explic mai jos, cu tot cu calcule.
Conform schimbărilor anunțate de către Ministerul Finațelor, de la 1 ianuarie 2018, (printre altele) contribuțiile sociale vor fi trecute de la angajator, la angajat. Ce înseamnă asta? Să luăm două situații, mai exact salariul minim pe economie (1450 lei, brut) și salariul mediu pe economie (3131 lei, brut).
Salariul minim pe economie, în 2017, este 1450 de lei brut, adică 1065 de lei net (în mână). Pentru acest salariu, un angajator plătește, în total, 1779 de lei.
De la 1 ianuarie 2018, la același salariu brut, de 1450 de lei, salariul net devine 899 de lei, deci cu 166 de lei mai puțin. Desigur, fiind trecute contribuțiile de la angajator, la angajat, costul total pentru angajator va fi mai mic, mai exact 1483 de lei. Însă angajatorul nu va fi obligat, în niciun fel, să mărească salariul brut, astfel încât să aibă aceleași cheltuieli cu un angajat, cel puțin nu la privat:
dacă la companiile de stat, se va putea stabili prin lege o indexare a salariului brut cu 22,75% din 2018, pentru a nu fi reduse salariile nete, prin păstrarea acelorași cheltuieli pentru angajator, în cazul companiilor private „este discutabil dacă şi în ce manieră poate fi obligatorie indexarea” – Raluca Bontaş, partener Global Employer Services Deloitte România.
Salariul minim pe economie 2017
Salariul minim pe economie 2018
Salariul mediu pe economie, în 2017, este 3131 de lei brut, adică 2196 de lei net (în mână). Pentru acest salariu, un angajator plătește, în total, 3845 de lei.
De la 1 ianuarie 2018, la același salariu brut, de 3131 de lei, salariul net devine 1846 de lei, deci cu 350 de lei mai puțin.
Salariul mediu pe economie 2017
Salariul mediu pe economie 2018
Rămâne să vedem ce va fi, până atunci puteți să vă calculați salariul, folosind calculatorul de aici:
http://www.calculator-salarii.ro/calcul-salariu-net/
Potrivit comunicatului postat pe site-ul Finantelor, vor fi 9 schimbari majore:
1. Impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de persoane/venituri: salariati, pensionari, PFA, drepturi de autor și cabinete individuale (avocați, medici, notari), chirii, dobânzi, arendă, premii, activități agricole, investiții și venituri din alte surse.
2. Reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora de la angajatori la angajați. Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale. Acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.
3. Din cele 9 contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar trei : Contribuția pentru pensie (CAS) – plătită pentru salariat, Contribuția pentru sănătate (CASS) – plătită pentru salariat si Contribuția asiguratoare pentru muncă – suportată de angajator.De asemenea, scad contribuțiile pentru condițiile la pensie pentru condiții deosebite sau speciale de muncă
4. Pentru activitățile independente (medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii etc.), nu se vor mai datora contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități . Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.
5. Creșterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60% . Pentru cei cu salariul minim și care nu au persoane în întreținere deducerea personală crește de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoană aflată în întreținere, deducerea crește de la 100 lei la 160 lei;
6. Majorarea plafonului pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, de la 500.000 de euro la 1 milion euro și includerea în acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfașoară activități exceptate în prezent . Se modifica definitia microintreprinderii de la art 47 din Codul fiscal.
7. Salariul minim pe economie se majoreaza de la 1.450 la 1.900 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2018
8. indemnizatia minima de crestere a copilului creste la 1.250 lei fata de 1.233 lei in prezent , de la 1 ianuarie 2018. In acest scop, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referinta, care este azi 500 de lei, iar indemnizatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR
9. contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% in prezent la 3,7%.
De fapt, salariu minim brut in 2018 va fi 1900 lei
http://www.calculator-salarii.ro/salariu-minim-pe-economie-2018/
iar salariu mediu brut:
http://www.calculator-salarii.ro/salariu-mediu-pe-economie-2018/
Salut, eu am făcut calculele pentru salariile de acum, orientativ, puteam pune orice sume, dar am ales minimul și mediul pe economie, în 2017.
Ceva nu e ste ok cu aceste calculatoare doarece daca te uiti la final statul incaseaza mai putin bani la final. Si atunci8 care e scopul?! Statul vrea sa iai mai multi bani , nu?
Vezi ca nu esti tocmai bine informat iar calculele sunt corecte doar in cazul in care ramane acelasi brut, ceea ce nu se va intampla
E clar, nu ai citit tot articolul. Recitește-l, apoi te rog să revii cu un comentariu.
Dragul meu am citit tot articolul, inclusiv decretul de lege asa cum a fost el propus. Si am facut si eu calculele. Si am verificat corectitudinea calculelor tale si pe forumul avocatnet (sa nu zici ca fac reclama). Repet, calculul tau este corect daca angajatorul, incepand cu 1 ianuarie 2018 iti mentine acelasi brut pe care il ai acum. Daca asta se intampla, da, ai dreptate si se pierde la salariu. Si eu pierd la salariu si pierd destul de mult. Insa daca angajatorul ar mentine acelasi brut, ar plati mai putine taxe, cu mult mai putin de fapt. Daca imi creste brutul astfel incat sa iau fix aceeasi bani ca acum, angajatorul nu va plati un leu in plus ca si taxe pentru cresterea brutului meu pentru ca parte din taxele care le platea el sunt diferite acum, asa cum ai prezentat. Deci nu vad nici un motiv pentru care in final, un angajator de bun simt sa nu faca aceasta crestere.
Evident, nu exista obligativitate in ceea ce priveste mediul privat insa sa fim realisti, nu cred ca mai exista naivi care sa negocieze brutul. Eu mi-am negociat netul. Si jumatate din cei pe care ii cunosc au facut la fel. Si asta e logic sa faci, sa negociezi cati bani vrei in mana. Sincer nu ma pasioneaza cat platesc eu exact, sau cat plateste angajatorul atata vreme cat voi primi aceeasi bani.
Stii cate firme sunt in RO care platesc doar taxele pentru angajati insa nu-si platesc taxele lor (taxele pe care firma trebuie sa ple plateasca statului roman). Si conform legislatiei in vigoare nu au ce sa le faca. Mutarea contributiilor in sarcina angajatului gen, va aduce obligativitate de plata pentru angajator. Pentru ca daca nu le platesc pe-ale angajatului, e caz penal. Si-atunci pot sa-i arda acolo unde-i doare. Nu le plateau pe-ale lor ca sunt smecheri si pentru ca legea e usor meanevrabila in Romania. Si n-aveau sau inca n-au ce sa le faca pentru ca da, traim intr-o tara de cacat, cu legi de cacat si guvern de cacat. Insa hai sa nu fim carcotasi si sa prezentam doar o partea a adevarului sau doar in forma in care ne convine.
Si NU, nu am votat cu PSD. Si nici in piata n-am iesit. Si nici n-o sa ma vezi cu #rezist la profil. Si nici nu sunt fan Codruta. Si nici cu Johannis n-am votat. Si nici n-am sa votez cu el. Nu-mi place genul de persoana de tipul „hotul striga hotul”. Asa ca trust me, ceea ce-am scris aici nu are nici o tenta politica. Daca ar fi dupa mine i-as lua pe toti, i-as inchide in beciul regal si i-as iradia cu plutoniu (ca sa scapam de ei).
Sper ca asta lamureste discutia. Nu vreau sa intru in niste polemici aiurea cu tine ca ne mai si stim si nu-si are rostul.
Pingback: Tu de ce stai în casă? - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu
Pingback: Cele mai bune(sciene) din 2017 - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu