Nu o spun eu, ci chiar jurnalul.ro, site-ul patronat de grupul Intact, adică tovarășul Voiculescu, cu ale sale 3 Antene cu tot. Deci nu e vreo postare a tineretului #rezist, care să-l nemulțumească pe Întâiul Băgător în față, Tăriceanu.
Mai detaliat, treaba stă cam așa:
- patru din zece români trăiesc cu mai puţin de 60% din venitul mediu
- unul din patru români nu-şi poate plăti facturile de la o lună la alta
- România se află pe penultimul loc în UE-28, cu o pondere de 40 % a populației expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale, potrivit Eurostat. Doar Bulgaria ne întrece cu o pondere a populației expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale de 40,4%.
- Aproape un milion de români au pensii sub 520 de lei şi beneficiază de o completare sub formă de „Indemnizaţia socială pentru pensionari” pentru a atinge acestă valoare minimă stabilită de lege.
- În 2017, peste 500.000 de oameni au primit ajutoare sociale sub formă de alocaţie pentru susţinerea familiei (257.538 familii) şi de venitul minim garantat (244.814).
Aproape 30% din copii şi tinerii până la 17 ani sunt în deprivare materială severă ceea ce le afectează drastic oportunităţile de a se dezvolta.
Potrivit definiţiilor UE, membrii gospodăriilor care nu își pot permite cel puțin patru dintre nouă componente, considerate esențiale pentru un trai decent, se află în deprivare materială severă:
- achitarea cu întârziere a chiriei, utilităților, ratelor la împrumuturi;
- deținerea unui telefon fix sau mobil;
- deținerea unui televizor color;
- deținerea unei mașini de spălat;
- încălzirea adecvată a locuinței;
- consumul de carne, pui, pește sau proteine echivalente cel puțin o dată la două zile;
- posibilitatea de a face față cu resursele proprii, cheltuielilor neprevăzute, echivalente cu 1/12 din valoarea pragului anual de sărăcie;
- plata unei vacanțe de o săptămână pe an, departe de casă;
- deținerea unui autoturism personal.
„Românii care trăiesc în familii unde venitul pe cap de gospodărie este mai mic de 60% din venitul mediu pe cap de gospodărie sunt consideraţi săraci.” Pragul sărăciei pe persoană a fost calculat de Statistică la 544 de lei pe lună în anul 2016, în creştere de la 514 în anul 2015. Pentru 2017, Statistica nu a oferit încă date, dar este de aşteptat să sară de 750 de lei având în vedere majorararea salariului minim şi a punctului de pensie din ultimul an.
Sursa: jurnalul.ro