Că tot nu mai făcusem un review de ceva timp, tocmai am pus mâna pe o fiță de proiector 4K HDR, destinat pasionaților de filme. Deși în living am un TV 4K HDR de 139 cm, parcă alta e viața cu o proiecție de 200 de cm, pe peretele din fața canapelei. Am și foto, am și video, dar și specificații, în caz că vreți să vă luați un proiector șmecher pentru filme, dar nu numai, că uite acuși începe Campionatul Mondial de Fotbal.
BenQ W1700 4K HDR CineHome are specificații de top și, culmea, într-o formă super compactă, proiectorul cântărind numai 4,2 kg, iar dimensiunile sale sunt 353mm x 135mm x 272mm, deci mult mai mic decât un ultrabook (mai puțin la grosime, desigur).
Pe scurt, punctează cam așa:
-
Rezoluție nativă 4K UHD cu 8.3 milioane de pixeli
-
Calitate video ultra realistă, fiind optimizat HDR
-
Tehnologie BenQ CinematicColor™ pentru culori reale
-
Nivel de 96% din Rec.709 cu Color Wheel optimizat RGBRGB
-
Corecție automată Keystone pe verticală
-
Sistem DLP de proiecție, single-chip, rezoluție nativă 4K 3840 x 2160 px, luminozitate 2200 ANSI Lumens, contrast 10.000:1, compatibil HDR10
-
Lampă cu durata de viață 4000 ore în mod normal, 10.000 ore în mod economic și chiar 15.000 de ore în modul LampSave
-
Proiecție optimă pentru diagonală între 60 și 200 de inchi
-
Tehnologie CinematicColor, lentilă cu dispersie redusă, raport distanță proiecție 1,47-1,76, zoom 1,2x
-
1 port HDMI 2.0, 1 port HDMI 1.4a, 1 port VGA D-sub 15 pini, 1 port USB, minijack audio in, minijack audio out, trigger 12V, RS232, miniUSB
-
Difuzor integrat 5 W, telecomandă IR cu iluminare a tastelor
-
Posibilitatea de a fi montat pe tavan
Lentila poate fi protejată prin capacul ce vine legat de proiector, aceasta fiind așezată lateral, cu ventilație pe ambele laterale, piciorușe de reglare pe înălțime (semnalizate prin săgețile roșii din pozele de mai jos), ba chiar are marcat și centrul de greutate. Pe portul HDMI 2.0 poate primi semnal 4K la 60 FPS și mod HDR, iar pe portul HDMI 1.4 suportă maxim 4K la 30 FPS. Desigur, pentru proiecții de prezentări, unde ți-e mai ușor să dai imagine din orice laptop, poți folosi portul VGA.
BenQ CinematicColor a apărut din dorința de a respecta și afișa culorile așa cum le-au gândit și ilustrat regizorii. Negrul din The Dark Knight, albastrul din The Life of Pi, verdele din seria Matrix, portocaliul în Mad Max: Fury Road, roșu și verde în Carol, fiind culorile care definesc spiritele acestor filme, culorile adevărate pe care ar trebui să vedem pe un ecran mare în sufrageria fiecăruia.
BenQ CinematicColor oferă gamă de culori recunoscută de industrie – Rec. 709, care este standardul internațional HDTV ce garantează culorile cinematografice dorite de regizor. În plus, tehnologia RGBRGB cu rotiță color, raportul de contrast ANSI ridicat și Delta E scăzut asigură precizia culorii cu performanțe de imagine strălucitoare pentru a oferi imagini și detalii clare pentru plăcerea unui home cinema 4K HDR.
Lumina proiectorului, controlată de un singur chip DMD, trece prin rotița de mai sus, astfel lumina este colorată înainte de a trece de sistemul de oglinzi, pentru a fi proiectată, redând perfect culoarea dorită, nu prin suprapunere, ca la proiectoarele cu trei chipuri, câte unul pentru fiecare culoare RGB.
BenQ Auto HDR
BenQ W1700 oferă o luminozitate sporită, un interval generos de contrast, pentru a evidenția fiecare detaliu din conținutul video 4K. Spre deosebire de alte proiectoare HDR, care suprasaturează culorile roșu și verde, BenQ, cu tehnologia proprie, "Auto HDR Natural Color Rendition", afișează cele mai naturale colori, pentru o imagine 4K ce imită perfect realitatea, echilibând perfect saturația culorilor, păstrând vizible detaliile întunecate.
Tehnologia "Digital Light Processing" (DLP)
DLP este folosită în peste 90% dintre cinematografe și în 100% dintre cinematografele IMAX, BenQ fiind numărul 1 mondial privind numărul de videoproiectoare cu tehnologie DLP, tehnologie ce domină piața globală a proiecțiilor digitale.
BenQ W1700 suportă HDR10, un mod HDR din ce în ce mai folosit la filme, dar și jocuri, probabil știți de la telefon, că aveți și acolo o funcție de fotografiere HDR, aici proiectorul îmbunătățește și alege automat cele mai bune nuanțe de culori, pentru o proiecție cinematografică perfectă, la tine acasă.
Experiența mea cu proiectorul a însemnat o proiecție de pe o măsuță din sufragerie, cu o înălțime de 45 de cm, reieșind o proiecție cu o diagonală de 180 cm, de la 270 cm distanță de perete. De la 300 de cm, diagonala proiecției a avut 200 de cm. Imaginile și filmările de mai jos au fost realizat la prânz, pe la 1-2 pm, în sufragerie, cu draperiile trase, dar am și o fotografie + un video (cu papagali) unde lumina bate atât din lateral stânga (balcon mare), cât și din spate (geam de sus până jos, un metru lățime). E mișto că ai și un tool care te ajută să aproximezi diagonala proiecției, în funcție de dimensiunile camerei, înălțimea și tipul de proiecție – Throw Distance Calculator.
Proiectorul cost aproximativ 8.000 de lei, iar mai multe detalii găsiți aici.
Pingback: Review proiector BenQ W1600UST - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu