Tocmai mi s-a emis factura de energie electrică pentru august, cea mai călduroasă lună din acest an, în care cele două aparate de aer condiționat au funcționat tot timpul cât am stat în casă, cu excepția perioadei de somn nocturn. Deci o medie de 4-5 ore în fiecare zi de luni-vineri și poate chiar mai mult timp în weekend.
În mod normal, factura „de curent” vine cam 100 de lei (apartament cu 3 camere, două persoane). Factura recentă (pentru luna august, cu cea mai mare valoare de până acum) după ce au mers ambele aparate de AC, are incredibila valoare de… 170 de lei. Deci 70 de lei în plus, pentru confortul termic dorit, în cea mai călduroasă lună a anului 2018. Adică 2,33 lei pe zi. Scump rău, nu? Exact, e un cost insignifiant, comparat cu orice ai vrea sau dori. Nu ai cum să te plângi că aparatul de aer condiționat ar consuma prea mult „curent”. Iarna dau 400 de lei doar la gaze, în cea mai friguroasă lună, deci despre ce vorbim, 70 de lei lunar, 35 de lei per aparat de AC… e chiar o nimica toată. Desigur, aparatele de aer condiționat sunt relativ noi, au doi ani vechime, ambele cu inverter, dar pe care nu prea „îl folosim”, căci nu lăsam modul auto decât foarte rar.
Acum să trecem la zgârcenia românului șofer, care nu pornește AC-ul în mașină, că îi consumă prea mult combustibil. Nu vorbesc despre taximetriști, uberiști, taxifyști, ci despre orice șofer care „nu dă drumul la aerul condiționat”, ca să economisească niște bani. Deși în popor se vorbește despre un consum suplimentar de un litru la 100 km, un studiu ADAC din 2014 a demonstrat că nu e chiar așa, de fapt climatizarea maşinii creşte consumul cu 0,2 – 0,4 litri la suta de kilometri. La un cost maxim de 6.5 lei pe litru (carburant premium), înseamnă un cost suplimentar de 1,3 – 2,6 lei la 100 de km. Reiau: ca să mergi cu clima pornită (rece sau cald, indiferent de sezon), te costă cam 2 lei în plus, la fiecare o sută de km parcurși. DOI fucking LEI! QED
Felicitari, eu nu ma pot obisnui cu AC-ul
Nici măcar pe treaptă mai mică, așa, cât să nu-l simți în ceafă?
65 lei curent cel mai mult, 225 lei gaz la 25° cand s-a nascut cel mic intr-o decembrie. Pana anul acesta nu am avut nevoie de AC aveam 24-25° in casa, confortabil. Anul acesta in august am ajuns si la 29-30° si am zis gata, acum ma duc la Altex si i-au AC ala vortex misto cu 1499 cu aplicatie iOS. M-am dus si nu era pe stoc Asa am renuntat am mai suportat 1 sapt si a venit frigul. In primavara, install AC! Stai linistit, vad multi cu masini de peste 20-25.000€ cu geamurile deschise, copiii in scaun in spate …
Eu m-am obisnuit cu AC-ul de la birou si acum ma bate gandul sa il tin pornit si pe ala de-acasa, numa’ ca ii o bestie din secolul trecut si-i a dracu’ de zgomotos.
Ce aparat de AC ai acasa?
Recomanzi vreun producator/model?
Salut, orice model nou, care are inverter, nu contează producătorul. Dacă ești fan al vreunui brand, alege-l pe acela, vezi și review-uri înainte și aia e. Ah, să aibă și funcția de încălzire, acum e perfectă.
Pingback: Cele mai bune(sciene) din 2018 - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu