Tocmai am văzut o postare pe Facebook, unde cineva se plângea de faptul că 5 lei/oră este un tarif prea mare pentru parcarea de la Victoriei, care e aproape goală, susținând că dacă ar fi fost 2,5 lei, alta ar fi fost treaba. În același timp, a postat o fotografie cu patru mașini parcate paralel, de pe trotuar până pe banda de lângă.
Păi în alte capitale europene, parcarea e 2-3 euro pe oră, ajungând chiar și la 7 euro, iar „traficul” parcă nici nu există, pentru că nu sunt atâtea mașini pe străzi, ca la noi. DAR, după cum bine îi comentase cineva, o mare problemă e și lipsa unui sistem de aplicare a amenzilor. Apoi n-ai mai vedea mașini parcate ilegal, pe tot trotuarul, pe ultima bandă și tot așa. Iar cei care știu că nu au loc de parcare la birou, cei care consideră scumpă ora de parcare în oraș, ar lăsa mașinile acasă și poate ar utiliza altă variantă de transport. Da, știu, nu avem piste de biciclete ca alte capitale, nici cu trotineta nu poți merge, că dai în gropi, scuze și motive vor exista mereu, dar de cele mai multe ori, propria mașină nu e o necesitate zi de zi, în București, ci un moft. Da, nu avem un sistem de transport în comun pe care să te poți baza astfel încât să lași liniștit mașina acasă, indiferent de unde ar trebui să ajungi, dar ideea e că românul nu-și prea dă jos fundul din mașină, odată ce și-a cumpărat dulap pe patru roți.
Bucureștiul, a noastră capitală, are cel mai aglomerat trafic din Europa și este pe poziția a cincea în lume, deci chiar și cel mai scump tarif, cel de 10 lei pe oră, este ok. De ce în alte țări e aproape un lux să circuli cu mașina prin centru? Colegi, amici, îmi râd în barbă când aud că nu folosesc mașina decât în weekend, seara la nevoie, la cumpărături, la ieșit în oraș și la deplasări în afara localității: „Păi atunci la ce ți-ai mai luat mașină?” îmi zic mustăcind. Răspunsul e simplu: în loc să fac 90-100 de minute în trafic, mai bine fac o oră cu metroul și ceva mers pe jos (care uneori e singura activitate sportivă), mai dau play unui episod în metrou și așa nu-mi fac nervi, nu pierd timp și nici nu epuizez un plin doar pentru a veni la birou. Plus că am și grijă de planetă, nu? 😀
Pingback: Cele mai bune(sciene) din 2018 - bunescu.ro, un blog de Ionut Bunescu