Ordonanţa care modifică OUG nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, care cuprinde (printre altele) şi regulile de circulaţie cu trotinetele electrice, a fost publicată în Monitorul Oficial. Treaba e simplă, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h, deci numai în localităţi, dar asta înseamă că nu pe toate sectoarele de drum. Circulaţia pe trotuar este interzisă.
Desigur, trotinetele electrice au voie pe “multele” piste special amenajate, iar în lipsa acestora, circulaţia lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h. În plus, în OUG este specificat clar că doar o persoană poate circula pe o trotinetă electrică, acum să vedem primele amenzi pentru două persoane care merg pe aceeași trotinetă, se vor bate televiziunile pe un asemenea subiect.
Definiția trotinetei electrice, conform noi versiuni a OUG 195/2020:
-
vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roţi
-
articulat cu o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie
-
a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h
-
şi care este echipat cu un motor electric.
De menționat că, într-un proiect legislativ mai vechi, viteza maximă acceptată era de 40 km/h, dar a fost considerată periculoasă, deci a rămas la 25 km/h.
Vârsta minimă pe care trebuie să o aibă un participant în trafic, ce utilizează o trotinetă electrică, este de 14 ani.
În noua reglementare se precizează și că trotineta electrică oprită sau staţionată pe partea carosabilă trebuie aşezată lângă şi în paralel cu marginea acesteia. Trotinetele electrice pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.
Este obligatorie echiparea (trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice) cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente, fiind interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.
Nerespectarea normelor privind circulaţia trotinetelor electrice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. (un punct de amendă este 223 de lei în 2020, deci amendă de la 1338 la 1784 de lei, fix cât costă o trotinetă.)