Am tot postat, pe Facebook, pe Twitter, pe blog, despre importanța măștilor, despre distanțarea socială, despre evoluția cazurilor de COVID-19. Înțeleg că pe mulți i-a afectat financiar destul de grav, dar ăsta nu e un motiv pentru sări la gâtul celor care vorbesc zilnic despre noul coronavirus și trendul grav pe care îl capătă în România.
În ultimele zile, România a fost în Top 5 sau chiar Top 3 în Europa, după numărarea cazurilor noi zilnice. M-am contrat cu multe persoane, am primit și dat unfriend și block, unii încearcă să găsească o scuză a numărului mare de infectări, dând vina pe numărul mai mare de teste, de parcă interesează pe cineva câte teste se fac. Da, un indice ok de luat în calcul este procentul testelor pozitive, dar cel mai important (și grav, în același timp) este că avem tot mai mulți bolnavi, iar aceștia nici măcar nu mai sunt obligați să stea internați sau izolați, prin urmare pot infecta la rândul lor pe mulți alții. Aici e problema, că nu ne pasă de ceilalți.
Purtarea unei măști este o dovadă de respect pentru tine, dar în special pentru cei care te încojoară. Nu ești mai puțin bărbat dacă porți mască, ci ești un bărbat respectat pentru grija pe care o ai față de tine și cei din jur. Nu este botniță, este o cale prin care putem să revenim, treptat, la viața normală de dinainte, căci asta ne dorim cu toții, nu?
Deci dacă ne dorim să scapăm odată de rahatul ăsta de pandemie, care ne-a dat tuturor viața peste cap, hai să ne respectăm și să avem grijă unii de alții, să ne spălăm, dezinfectăm, să purtăm măști, să păstrăm distanța socială, pe cât posibil. Altfel, oricare dintre noi poate fi infectat, fără să știe de unde și cum.
Apropo de putarea măștilor, pe lângă clipul de la final, pe care vă recomand să-l urmăriți și să-l arătați tuturor scepticilor din grupurile voastre de prieteni (explică inclusiv de ce masca purtată doar pe gură e degeaba), mai am de completat asta:
-
pentru cei care spun că nu pot respira prin mască, dar și că o mască nu poate opri virusul: o particulă de COVID-19 are 0,125 microni, adică e de 250 de ori mai mare decât una de oxigen, care măsoară 0,0005 microni.