Nu neapărat că e pandemie, dar unii au învățat pe pielea lor că trebuie să se spele pe mâini cât mai des, nu doar cum mulți am fost obișnuiți în copilărie: când te murdărești, când intri în casă, după ce folosești toaleta, înainte de a te așeza la masă. Spun unii, dar mă refer de fapt la mine, care am pățit-o chiar în starea de urgență, când oricum mă spălam obsesiv pe mâini, doar că am sfeclit-o… și s-a lăsat cu lacrimi vreo juma de oră.
Adică, pe scurt, tocmai terminasem de mâncat o ciorbă, care a avut lângă și un ardei iute (fix ca în filmele românești, știu). Desigur, m-am spălat pe mâini înainte, doar că nu și imediat după ce am dat gata prânzul… mă rog, nici nu mă ridicasem de la masă. Mare greșeală, pentru că îmi intrase o geană în ochi și știți și voi cât de nașpa e senzația de corp străin pe globul ocular, așa că am dus imediat mâna la ochi și după nici două secunde, vocea mea era atât de sus, zici că reprezentam România la Eurovision. Ardeiul, mai exact capsaicina aia iute, mi-a rămas pe degete și… ce am făcut eu, am pus (indirect) ardei iute pe pleoapă. Nici la Titanic nu am plâns așa pasional, dar mă felicit că nu m-am dus la toaletă, bărbat fiind, vă prindeți voi.
PS Recomandat este să te speli pe mâini și înainte, nu doar după ce te duci la toaletă, de fiecare dată și oriunde te-ai afla, nu doar în spații publice.
Am început să scriu articolul acesta după ce am citit un studiu despre cum a schimbat pandemia comportamentul și percepția românilor cu privire la igiena mâinilor. Potrivit acestuia, deși utilizarea dezinfectanților pentru mâini a crescut cu 110% în timpul pandemiei, iar frecvența cu care românii se spălă pe mâini s-a dublat (peste 8 ori pe zi, în prezent), cei mai mulți dintre conaționali încă nu sunt conștienți că durata de 20 de secunde pentru spălarea mâinilor, recomandată de specialiști, are o importanță capitală (se pare că ne spălăm pe mâini cam 16,7 secunde, în medie). Dar măcar 67% dintre respondenți au declarat că vor continua să folosească dezinfectanți pentru mâini și după pandemie.
Studiul a fost făcut de Unilever România, care a lansat și la noi gama de produse igienizante Lifebuoy, ce are o istorie tare mișto, fiind primul săpun antibacterian din lume, lansat în Marea Britanie și Irlanda în 1894, când bolile și epidemiile erau o amenințare constantă. În prezent, Lifebuoy este cel mai vândut săpun antibacterian din lume. Aruncați o privire pe clipul de mai jos, pe mine m-a uimit.
Și, pentru că ne dorim cu toții să revenim la normal (o nouă normalitate, desigur), să ne bucurăm de viață, de călătorii, de festivaluri, de nunți (serios, mi-e dor să merg la o nuntă, de nu mai pot) și de libertate, e foarte important să respectăm toate măsurile necesare de prevenție, începând cu o igienă corespunzătoare a mâinilor. Momentan, în România sunt disponibile doar o parte dintre produsele Lifebuoy, două tipuri de săpun antibacterian lichid și gel igienizant, dar în acest an vor fi disponibile și alte produse. Aruncați o privire după ele în magazine.