Am văzut o postare pe Facebook, la amicul Serb, din care am realizat că de abia astăzi am aflat și eu că există zahăr vanilat și zahăr vanilinat. Așa că am căutat să văd care e diferența dintre ele, dacă tot am trăit degeaba 34 de ani. Mă rog, de abia la 33 de ani am aflat și că un aparat de aer condiționat obișnuit nu introduce aer proaspăt de afară, dar CSF… cât trăiești, înveți.
Treaba e simplă, cu toții (probabil) credeam că există doar zahăr vanilat, cel puțin asta foloseau mamele și bunicile noastre la prăjituri. Că între timp a apărut și zahar vanilinat sau nu am observat noi că era și în trecut, asta nu mai știu. Că în anii ‘90 nu erau atâtea branduri, cumpărai ce găseai la magazinul din colț.
Zahărul vanilat conține extract de vanilie (produs natural), iar zahărul vanilinat conține vanilină (produs sintetic, procesat):
-
Zahărul VANILAT conține zahăr, păstăi mărunțite de vanilie, extract natural de vanilie (și e de 4 ori mai scump, de exemplu pe eMag un plic costă 1,84 lei)
-
Zahărul VANILINAT conține zahăr și aromă (etilvanilină), fiind mult mai ieftin, de exemplu pe eMag un plic costă 0,43 lei
Postarea lui Cristi Serb, aici. (iar din comentarii am preluat fotografia ilustrativă de la începutul articolului).
Interesant, nici eu nu am realizat diferenta xD