După cum am scris în articolul acesta, sunt unul dintre cei care au reușit să prindă loc liber în acea oră nebună din 14 martie, când au fost locuri disponibile pe platforma de vaccinare. Și mulți alții, după cum spuneam, mi-au mulțumit zeci de oameni care au reușit să se programeze datorită postărilor mele de pe Facebook și Instagram. Am fost suprins să primesc mesaje de la oameni cu care nu mai vorbisem din liceu sau de la alții pe care îi am în lista de prieteni, dar cu care nu am schimbat vreodată nici măcar două vorbe. Plus mulți necunoscuți. Vorba cuiva, mă pot intitula deja Influenker pă COVID, și sincer mă bucură enorm să știu că am ajutat, ba chiar convins pe unii nehotărâți, să se programeze sau să se pună pe listele de așteptare. Cel mai mândru sunt! Și voi fi și mai și, atunci când vom reuși să ajungem ca Israelul, cu relaxare reală, care să mulțumească și protestatarii mai sărăci cu duhul. Sau când vom avea festival cu 100.000 de oameni, precum Noua Zeelandă (unde azi au doar 80 de cazuri active de COVID-19, la o populație de 5 milioane de locuitori, cu un total de infectări de 2.495 de oameni și 26 de decese).
Așa, revenind la a mea vaccinare: duminică, 28 martie, am făcut o mică excursie până la Corod, județul Galați, alături de soacră-mea și bunul prieten Mariciu (revin cu embed la vlog-ul său imediat ce va fi uploadat). Am ales zi de weekend, ca să nu fie nevoie de concediu pentru un drum de 3-4 ore dus + întors tot atât.
Drumul a fost decent, cu mici excepții la ieșirea din Tecuci, am ajuns în siguranță la centrul de vaccinare pe la 13:30, iar programarea noastră era la ora 15:00. Acolo erau deja câțiva oameni care așteptau să ne strângem 10 persoane cu programare, căci se pare că echipa medicală desfăcea o fiolă de vaccin Moderna doar când o putea utiliza pe toată (fiola este cea din fotografia de mai jos, are 5 ml, iar fiecare doză conține 0,5 ml de ser, deci 10 doze per fiolă).
Seringa este foarte subțire, din aia de drogați (haha, glume de autobază), acul este relativ mic și deloc gros, iar procesul de vaccinare nu doare absolut deloc, iar asta o spune un fricos de ace. Tot auzisem că nu simți nimic, dar nu mă așteptam să fie așa, jur! O pișcătură de țânțar este de 100 de ori mai dureroasă! Singurul lucru pe care l-am simțit a fost apăsarea cu vata îmbibată în spirt, de după vaccinarea propriu-zisă. Pe scaun stai un minut, cel mult, iar injectarea durează 2 secunde… clipești și gata!
Ulterior, am luat loc 15-20 de minute într-o sală de așteptare, pentru a ne asigura că nu apar reacții adverse, ceea ce nu a fost cazul pentru niciunul dintre cei 10, deși era o puștoaică speriată tare rău, a venit cu mami de mână, dar după vaccinare nu mai avea niciun stres, stătea pe TikTok plictisită. Toate bune, ne-am pus din nou la drum, am ajuns în București, all good și pentru șofer, condus fără probleme cele aproape patru ore.
L-am întrebat pe doctorul de acolo câteva lucruri, așa că vă las mai jos răspunsurile primite:
-
Nu trebuie să te speli la locul vaccinării, timp de 24 de ore. Eh, da, că doar nu stai nespălat, mai ales după un drum lung. Mi-am dat jos plasturele pus de asistentă, am aplicatul unul rezistent la apă, am făcut duș cu grijă, să evit zona umărului stâng, și aia a fost.
-
Se recomandă să eviți consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Deși nu există studii care să arate cum alcoolul interacționează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbește sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv, deci posibil să afecteze dezvoltarea anticorpilor. Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să eviți consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.
Așa că m-am hotărât să nu beau alcool deloc, până la două săptămâni după vaccinare. Dacă o să mor de poftă, o să beau cel mult o bere la 330 ml și aia e. -
Administrarea de paracetamol / ibuprofen – un amic doctor mi-a zis să iau un paracetamol fix înainte de vaccinare, ulterior am găsit pe net informații că nu ar fi recomandat, dar nici aici nu există niciun studiu, ci ar fi doar o măsură preventivă care să nu afecteze dezvoltarea anticorpilor. Ba chiar prin unele articole oficiale din UK am citit că e recomandat să nu iei paracetamol / ibuprofen deloc, deși mai toate sursele oficiale recomandă, în caz de efecte adverse precum dureri sau febră. Mă rog, din ce am citit, paracetamolul e mai safe, căci nu targetează direct o zonă inflamată.
-
Am aflat că, din fericire, nu am luat locurile disponibile pentru localnicii din Corod și din împrejurimi, care se pare că au venit la vaccinare doar la început, dar după știrile panicoase despre Astra Zeneca au renunțat la programări, deși echipa medicală le-a explicat că oricum se vaccinează cu Moderna, care este alt tip de vaccin și totuși n-au reușit să-i convingă… Măcar am sufletul împăcat că nu am luat vaccinul de la umărul celor din zonă.
Și acum partea care doare cel mai tare (hehe), efectele adverse pe care le-am resimțit:
-
După câteva ore, a început să mă doară umărul, în special dacă mișcam mâna (mai tare dacă o ridicam, deci îmbrăcatul era puțin dureros). A doua zi durerile au continuat și erau puțin mai puternice, așa că am mai luat un paracetamol (al doilea și ultimul, pe primul l-am luat fix înainte de vaccinare). E fix ca durerea aia de “vaccin moldamin” din copilărie, pe care o resimțeai când primeai un pumn în umăr. A doua zi, durerile au dispărut aproape complet. În schimb mă doare foarte puțin o articulație a cotului, în special la atingere, care probabil va fi uitată peste două-trei zile.
-
Nu am avut febră, dureri de cap sau altele, ci doar pofte ca de gravidă. Da, râdeți de mine, că și eu am râs. Dar tot cam două zile a ținut treaba. Mai văd și azi :)).
-
Luni, în prima zi, am fost destul de obosit, cu energia mai low și puțin apatic, dar poate a fost și din cauza drumului lung. Am dormit vreo două ore după muncă, atât luni, cât și marți. Cu energia mi-am revenit, dar cu starea de obseală mai trag puțin, iar cel mai important este că mă simt super relaxat și ușurat că m-am vaccinat. O să fie bine și după rapel, sunt sigur. Ah, dacă vă vaccinați și aveți vreo reacție adversă pe care doriți să o raportați, o puteți face online, aici – https://covid19.anm.ro/pacienti
-
Doar plasturele rezistent la apă mi-a lăsat un semn vizibil pe umăr, probabil din cauza adezivului puternic, în schimb locul înțepăturii este foarte puțin vizibil.
Nu mi s-a umflat și nici înroșit zona, cum am mai auzit la alți prieteni vaccinați cu Pfizer sau Moderna.
Așa că am fost la Galați, să ne întoarcem vaccinați (hehe, glume de Revelion TVR). Revin cu update-uri dacă mai apar reacții adverse (sper că nu va fi cazul) + noutăți după rapelul din 25 aprilie și perioada de după.
Vă recomand tuturor să vă programați pentru vaccin, dacă nu ați făcut-o deja, chiar și doctorul din Corod ne-a rugat să ne încurajăm cunoscuții să se vaccineze. Ca să (ne) fie bine, să nu (ne) fie rău. Că nu cred că nu ne e dor tuturor de viața aia normală, de care oricum ne plângeam înainte. Dar doar dacă ne vaccinăm măcar 70% dintre adulți, putem spera la o revenire la normal, cât mai curând (desigur, o nouă normalitate).
Pingback: Vrem o țară ca afară, păi hai să fim precum Israel, UK sau SUA, unde oamenii se vaccinează cu talent și încep să “scape” de restricții
Pingback: Cea mai bună mancare livrata in Bucuresti - The Garden by JW Marriott
Pingback: Rata de vaccinare estimată în România în 2021 este de 27-31%, iar numărul locurilor disponibile l-a depășit pe cel de pe listele de așteptare. Ce e de făcut?
Pingback: Cum poti schimba centrul de vaccinare pentru rapel (doza 2)