Cum sunt ochelarist de mic (heh, un fel “fan de mic”, dar optic), am schimbat foarte multe perechi de ochelari în cei 26 de ani, de când îi port zilnic pe nas. Dacă în copilărie îi schimbam pentru că îi rupeam (la fotbal, bătăi în curtea școlii ori din neatenție), după liceu nu am mai stricat nicio pereche, ci doar i-am schimbat când se “învecheau”. Ah, am aceleași dioptrii din 2005, deci nu a fost cazul de upgrade din motiv de avansare a miopiei.
Dar mi-am făcut mai multe perechi de ochelari în ultimii ani, chiar și ochelari de soare cu dioptrii (am deja a doua pereche, prima fiind deja muncită mult, inclusiv la plajă, în mare sau piscină), așa că le-am purtat alternativ, astfel încât uzura lor a fost mai lentă. Numai că la începutul pandemiei, când a intervenit și masca peste urechi, presiunea brațelor de la ochelari era destul de puternică, așa că m-am simțit confortabil doar cu o ramă mată, mai relaxată, care nu are metal pe toată lungimea brațelor. Doar că ochelarii respectivi au aproape 4 ani, dintre care ultimii doi de purtare zilnică, așa că spălările zilnice + spray-uri anti aburire (că de, mască) și-au lăsat amprenta și era cazul să îi reînnoiesc. Și chiar asta am făcut, adică mi-a plăcut atât de mult rama respectivă, încât eram dispus să o păstrez și să schimb doar lentilele, însă am fost norocos, am găsit online același model de ramă, ultima bucată disponibilă, doar că pe gri închis, în loc de albastru cum aveam deja.
Vedeți mai jos poze cu noii ochelari, iar ca să răspund la întrebarea din titlu, recomandat e ca ochelarii purtați zilnic să fie schimbați după doi ani. Eu înainte îi schimbam la trei, iar românii îi schimbă cam la patru ani, în medie. Da, există tratamente bune aplicate lentilelor, dar oricât le-ai îngriji, calitățile lor nu au cum să se păstreze la fel pentru un termen foarte lung. Așa că dacă aveți ochelari de dinainte de pandemie, ar cam fi cazul să faceți un control oftalmologic (dacă nu l-ați făcut deja pe cel anual sau bianual, după caz) și să vă schimbați lentilele măcar.
După cum v-am mai povestit deja, eu am făcut trecerea la lentilele fotocromatice (heliomate), pentru că îmi sunt foarte utile, mai ales cu reîntoarcerea fizică la birou, când merg 10 minute până la metrou, apoi alte câteva minute către birou, și n-am chef să-mi scot ochelarii de soare cu dioptrii din ghiozdan. Cu lentilele fotocromatice nu ai stres, ai ieșit afară, în câteva secunde s-au închis la culoare, ești protejat de soare și de razele UV, ai ajuns la metrou, lentilele redevin perfect clare, ca prin magie (da, folosesc în continuare ochelarii de soare cu dioptrii atunci când conduc, când merg la vreo plimbare, stau la vreo terasă, dar pentru viața activă de luni-vineri, lentilele heliomate sunt perfecte).
Eu am acum lentile Essilor Tranitions Signature Gen 8, gri – dar există și gama Style Colors (am unii cu lentile Sapphire, albastre, am povestit anul trecut, aici) sau gama Transitions XTRActive, pentru extra protecție, inclusiv în mașină (adică lentilele se închid la culoare și când ești la volan) ori gama Style Mirrors, cu lentile oglindă, inteligente și colorate, ce se adaptează la orice lumină. Găsiți toate detaliile pe essilortransitions.ro, iar până pe 30 aprilie 2022 puteți utiliza voucher-ul de 100 de lei ce poate fi descărcat de aici.
Ah, desigur, am ales tot varianta cu indice de subțiere 1,74, cele mai cele, căci am dioptrii măricele, -6,50 sferă și -0,5 cilindru. Csf, miop forte.