Unde poți mânca Beef Wellington în București?

Nu vă bucurați precoce, nu veți găsi o recomandare de restaurant unde puteți degusta Beef Wellington  / mușchi de vită Wellington, ci întrebarea din titlu e chiar pe bune, căci în anul de grație 2022, cu o mulțime de restaurante specializate în vânzarea cărnii de vită de bună calitate, NU există niciunul care să aibă Beef Wellington în meniu, în București, capitala României. Sau poate nu am găsit eu pe marele internet, ori există un restaurant de care nu știe Google… și mă puteți ajuta voi în acest sens – vă foarte rog!


Până să vă las câteva rânduri despre istoria Beef Wellington, țin să menționez că am căutat pe Google de m-am plictisit, niciun restaurant din București nu are așa ceva în meniu. Singurele mențiuni sunt:

  • Catering Casa Capșa – pentru evenimente, 130 de lei – nu precizează dacă prețul este pentru o felie, pentru un anumit gramaj, per bucată
  • VacaMuuu – a avut preperatul disponibil pentru comenzi, de sărbători, acum câțiva ani
  • ft-shop.ro – preparat congelat, la precomandă, 627 de lei pentru o bucată de 950 de grame
  • bucatesavuroase.ro – mâncare la oală, stoc epuizat – 169,99 lei – o bucată de 1,2 kg
  • Casa Rustic, redenumit Restaurant Rustic, într-un anunț de pe anuntul.ro, am găsit o poză cu Beef Wellington, dar site-ul restaurantului redirecționează către ceva site dubios de tranzacții de cryptomonede, nici nu știu dacă mai există restaurantul.

Așa că mi-au rămas două variante, momentan:

  • Restaurant Pastel, Cluj-Napoca – m-au tot targetat cu reclame pe Instagram, ar avea un Chef “cu o stea Michelin” – am pus ghilimele pentru că stelele Michelin sunt acordate restaurantelor, nu bucătarilor, dar mă rog. Se pare că la anul acesta ajung de două ori la Cluj, cu munca, respectiv la Untold, așa că trebuie musai să vizitez Pastel. Costă 340 de lei, 520 de grame, pentru două persoane. Not bad.

  • Gordon Ramsay Rartaurants, că tot Beef Wellington e o rețetă tradițională popularizată de chef-ul englez. Mai exact voi merge la Heddon Street Kitchen, dacă tot ajung de două ori în Londra, anul acesta. O sută de lire, pentru două persoane (că e 49,50 per person), dar sigur vita va fi ca la mama ei acasă. (link meniu)

image



Istoria Beef Wellington – În jurul acestui fel de mâncare au luat naștere dezbateri legate de originea sa.  Așadar, prima versiune, potrivită celor care iubesc istoria, este că rețeta ar fi fost numită după celebrul Arthur Wellesley. Foarte mulți consideră că rețeta a fost creată în onoarea primului Duce de Wellington, victorios la Waterloo, în iunie 1815. Ducele și-a primit titlul după înfrângerea lui Napoleon Bonaparte, iar ulterior a devenit Prim Ministru al Guvernului Majestății Sale.

Împachetarea unei bucăți de carne în aluat nu este, însă, o noutate. Tehnica este veche și apare în bucătăria mai multor țări, începând cu grecii din vechime. Totuși, rețeta noastră aduce cel mai bine cu un preparat francez, mușchi de vită în crustă, și sunt mari șanse să își fi primit numele de Beef Wellington după Bătălia de la Waterloo, într-un moment de maxim entuziasm pentru englezi și nu neapărat creată în mod special pentru Ducele de Wellington.

A doua versiune, potrivită iubitorilor de geografie, susține că rețeta a fost creată special pentru un dineu care avea loc în Wellington, Noua Zeelandă, întrucât organizatorii ceruseră un fel de mâncare proaspăt și inedit. În ceea ce privește primele referințe clare, deși cu puține asemănări cu rețeta de astăzi, ele datează din 1903, fiind făcute în “The Los Angeles Times”. Aici s-a publicat rețeta pentru “fillet de vită, à la Wellington”. “The Oxford English Dictionary” indică un ghid din 1939 în care se recomandă ca și fel de mâncare în New York: “Tenderloin of Beef Wellington.”



EXTRA – Sunt cel puțin interesante motivele pentru care numele rețetei a fost asociat Ducelui, unele în contradicție directă cu faptele sau chiar cu logica:

● este o fantezie a bucătarului personal al lui Wellington, în condițiile în care el, soldatul, nu avea nicio preocupare pentru ce mănâncă

● Wellington iubea atât de mult mîncare aceasta încât o cerea la fiecare cină

● seamănă cu cizmele de călărie ale lui Wellington

● preparatul are origini africane, doar că la origine era folosită carne de capră, și a fost descoperit de Wellington pe când era militar în Africa (nu s-a întâmplat niciodată)

● rețeta este de fapt franțuzească, dar a fost redenumită după idolul englezilor în războaiele împotriva acestora din secolul al 19-lea

● în timp ce rețeta era relativ populară în Europa, și-a câștigat faimă dincolo de ocean. Beef Wellington a fost mâncarea favorită a președintelui Richard Nixon, fiind inclusă în cartea de bucate oficială la Casa Albă. În secolul XX am putea spune chiar că vita Wellington a fost mai îndrăgită și mai prezentă în bucătăria luxoaselor localuri din Statele Unite. De altfel, multe dintre referințele inițiale la rețetă vin de dincolo de ocean. Apare chiar într-unul dintre episoadele celebrului serialului de televiziune de la acea vreme, Mad Men!

● Numele de mușchi de vită a la Wellington apare chiar în Los Angeles Times, în 1903, și în 1939 într-un ghid al restaurantelor din New York City- ”Unde cinăm în ’39”. În 1965, a fost lansat în SUA și programul TV găzduit de Julia Child – ‘The French Chef’- și a inclus rețeta de Filet of Beef Wellington. După acest moment, notorietatea preparatului a crescut fulminant! Și am putea spune că Gordon Ramsay, celebrul chef britanic cu numeroase show-uri de televiziune, a dus-o la un nivel superior, dacă mai era nevoie.

Surse 1/2/3/4/5/6

Acest articol are 2 comentarii

  1. Michael

    Graffiti Urban Food in Cotroceni

Lasă un răspuns