Acum câteva săptămâni, când toamna și-a intrat în drepturi, iar eu am declarat oficial “ziua de dat drumul centralei”, am întrebat (pe Facebook) care este temperatura termostatului, în sezonul rece. Eu am zis 23, iar în cele aproape 100 de comentarii, minima a fost de 19 grade Celsius, iar maxima de 25. Da, știu, sănătos e mai jos de 23, dar suntem români și obișnuiți cu un anumit confort, pe care probabil nu l-am avut în copilărie. Iar dacă tot suntem comozi, ne place căldurica și vrem să stăm în tricou în casă, chiar și iarna, măcar să alegem o soluție prietenoasă cu mediul, pentru un consum redus pe factură, cu ajutorul unui combo ideal: pompă de căldură aer-apă și centrală termică.
Cum funcționează?
Pompa de căldură aer – apă transferă energia termică dintr-un mediu în altul. În modul încălzire, pompa extrage căldura și umezeala din aerul exterior, iar compresorul încălzește agentul frigorific la o temperatură mai ridicată astfel încât să faciliteze transferul de căldură cu interiorul casei. Pentru momentele în care temperatura exterioară scade drastic și e nevoie de mai mult agent termic, centrala termică preia încălzirea astfel încâ sistemul să ofere tot timpul eficiență energetică sporită. Temperatura exterioară medie la care se face schimbul între cele două echipamente este în jurul valorii de -10 grade Celsius.
Pompa de căldură poate funcționa atât iarna, cât și vara pentru răcirea locuinței. Pur și simplu aceasta inversează procesul, însă are nevoie de ventiloconvectoare sau de răcire prin pardoseală. În plus, pentru a reduce semnificativ consumul de energie electrică, pompa de caldură funcționează perfect și cu panourile fotovoltaice care îi oferă de la soare energia necesară. Vezi detalii și despre soluția ENGIE de panouri fotovoltaice.
Coeficientul de performanță (COP) indică eficiența pompelor de căldură și poate avea o valoare cuprinsă între 3 și 5. Acestă valoare reprezintă raportul dintre energia termică obținută și cantitatea de energie electrică utilizată pentru funcționarea pompei de căldură. Cu cât mai ridicat este acest coeficient de performanță, cu atât mai puțină energie electrică este utilizată pentru producerea de căldură. De exemplu, un COP cu o valoare de 3 presupune ca pentru 1 kWh de energie electrică obținem 3 kWh de energie termică.
Dacă alegi Thermo Hybrid Combo de la ENGIE și plătești integral, ai 15% reducere.
Soluția Thermo Hybrid Combo este formată din pompă de căldură Immergas aer – apă (unitatea exterioară) și centrală termică în condensare Immergas (unitatea interioară) care combină avantajele celor două echipamente. În acest fel încălzirea locuinței tale este realizată automat de echipamentul care consumă cea mai puțină energie, în funcție de condițiile climatice de la acel moment.
*Performanță obținută în regim de încălzire, conform datelor tehnice Immergas pentru sistemul MAGIS COMBO 9 V2 format din centrală termică în condensare pe gaze naturale și pompă de căldură aer-apă, luând în calcul o casă bine izolată, o temperatură exterioară de 7°C și temperatura apei pe tur de 35°C (Coeficient de performanță de 4,81)
**Prețul ratei lunare include TVA și este valabil în cazul în care este achitat un avans cu valoare fixă. Sistemul de plată în rate este definit pentru o perioadă de 60 de luni.
Dacă alegi Thermo Hybrid Combo de la ENGIE, ai următoarele beneficii:
-
Eficiență ridicată în orice anotimp
-
Folosește aerul exterior ca sursă de energie regenerabilă
-
Durată de viață de până la 25 de ani
-
Cost de mentenanță redus comparativ cu orice alt sistem de încălzire
-
Funcționează atât pentru încălzire, cât și pentru răcirea locuinței
-
Compatibilă cu alte sisteme și echipamente, în fucție de nevoie de consum: boiler, ventiloconvectoare, radiatoare (calorifere), încălzire prin pardoseală, panouri fotovoltaice.
Iar dacă te-am făcut curios sau ești interesat, află mai multe detalii și completează formularul de pe site-ul ENGIE și vei fi contactat de specialiștii lor. Spor la căldurică la preț mic (și la răcorică, de ce nu)!