Dacă trecem peste răspunsul clasic, pentru că trăim vremuri de rahat, aflăm că hârtia s-a scumpit, în general, nu doar cea igienică. Inițial am observat o reclamă la un bax de Milde, 32 role, 100 de lei (acum trei ani era 40 de lei). Ulterior, că o rolă de prosoape pentru bucătărie are prețul dublu. Apoi am realizat că la restaurantele/cantinele de lângă birou, dacă vrei mâncarea la pachet, pe lângă costul caserolelor, mai plătești și 1,5 sau 2 lei pe o pungă de hârtie. Bine că nu mai avem bancnote din hârtie, că ne opreau bancometele câte un colț din fiecare.
Așa că m-am apucat să caut de ce s-a scumpit hârtia igienică, asta după ce preferata mea nu mai era în stoc de peste juma de an. Pe scurt:
-
În 2021, preţul celulozei s-a dublat, un motiv important fiind cererea mai mare în contextul tendinţei de reducere a folosinţei plasticului. Iar la hârtia igienică, celuloza nu poate fi înlocuită cu altceva. Și nici nu este disponibilă suficientă hârtie reciclată.
-
La începutul lui 2022, după ce majoritatea restricțiilor pandemice s-au cam evaporat, consumul de hârtie a început să crească, revenind la nivelul din 2019, doar că au crescut și costurile pentru energie electrică, gaz, combustibil, așa că prețul hârtiei a crescut cu până la 45%. În Franța s-a dublat.
-
Războiul din Ucraina a dus la restricții de aprovizionare cu lemn de mesteacăn (din Rusia și Belarus), folosit la producerea hârtiei igienice și a parchetului.
-
Și vine 2023, hârtia se scumpește din nou, după ce consumul de cherestea din SUA a scăzut, iar în Canada, cel mai mare producător mondial de cherestea, a închis aproximativ o treime din capacităţile gaterelor. Această diminuare a creat o undă de şoc pe lanţul mondial de aprovizionare cu hârtie, care depinde de un produs secundar generat de fabricile de cherestea.
-
Producătorii de celuloză au majorat prețurile, iar producătorii de hârtie igienică au crescut, la rândul lor, pentru a-şi consolida marjele.
Am aflat de ce e hârtia din ce în ce mai scumpă, dar … voi ce hârtie igienică mai folosiți? Care e cea mai cea? Milde, Zewa, Sanft&Sicher de la DM sau mergem pă economie dă hârtie, cu Floralys de la LIDL (mă rog, aia cu 4 straturi e chiar ok)?
Cel mai bine in Asia. Cu un jet de apa ai scapat de costuri si hartie igienica scumpa!
S-au anunțat noi creșteri de preț
Potrivit ziarelor online, există și alți factori care sugerează că prețurile vor crește drastic în următoarele săptămâni și luni: producătorii ar fi transferat doar cu întârziere costurile de producție mai mari către retaileri. Prin urmare, această diferență de preț va trebui compensată în viitorul apropiat. În plus, contractele energetice ale multor producători de țesuturi expiră la sfârșitul anului. Ca urmare, din ianuarie vor fi semnate noi contracte de energie și, prin urmare, mai scumpe, ceea ce va duce din nou la creșterea costurilor de producție.
Ultima dată mi-am luat Floralys. Surprinzător, e foarte ok. Îmi luam Zewa doar pentru fița de a arunca tubul direct în vas. Așa că, până se va întoarce la un preț ok, trăiască hârtia de la Lidl. Mă lipsesc de fiță. Nu de alta, dar ca și în cazul Nurofen vs restul ibuprofen, și în acest caz e mai mult marketing decât diferență/utilitate reală.
Este interesant sa observam cat de mult se schimba modul in care aprovizionam, disfunctiile de aprovizionare si, mai ales, cat de aroganta poate fi o „simpla” punga de hartie, fara sa vorbim de impactul asupra mediului. Este important, prin urmare, sa fim constienti de costurile mari pe care le presupune pretul hartiei astazi si de modurile in care informatiile din acest articol ne pot ajuta sa preintampinam sau sa combatam astfel de preturi excesive. Asadar, poate o fi o idee buna sa ne reconcentram asupra modurilor in care putem minimiza folosirea hartiei si sa ne bucuram de beneficiile sale fara a atinge un pret exorbitant!
Calitate vs. pret, cea mai buna este cea de la DM. Sanft&Sicher in 4 straturi. Cea in 5 straturi (Deluxe) este foarte buna, dar are pret mare si, parca, este putin cam dura. Merita incercata, totusi.