Am văzut ieri, pe Twitter, share-uită această știre – Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite, de la 1 ianuarie 2024 – publicată pe antena3.ro. Ok, ei mănâncă frecvent desert turcesc, dar la știrile fără mize politice, te aștepți să nu abereze chiar așa. Deși în știrea video, dată și la TV, prezintă informația corectă, în online s-au gândit că e păcat să strice un titlu fake, #seștie că românul citește doar titlul și apoi dezbate pe interneți. Așa că am citit legea și vă las mai jos detalii, să nu vă speriați și voi de titlul fals al știrii.
Pe scurt, a fost înregistrată o inițiativă, B216/2023, Propunere legislativă privind măsurile compensatorii ale fondului de salarii în cazul instituirii de sărbători legale în care nu se lucrează, pentru că angajatorii privați s-ar fi plâns că sunt prea multe zile libere de la stat, iar acolo unde nu pot oferi liberele fix în zilele respective, trebuie să plătească dublu ori să plătească + să ofere zi liberă altădată. Și că dacă în 2003 erau doar 6 zile, în 2023 am ajuns la 15. În 2022, 6 au fost în weekend și 9 în cursul săptămânii, iar în 2023, 12 zile libere pică în cursul săptămânii.
Titlul știri de la antena3.ro vrea să panicheze, că, domne, privații vor putea să nu mai ofere DELOC cele 15 zile libere, de la 1 ianuarie 2024. Doar că legea spune altceva, mai exact să NU mai fie suplimentate cele 15 zile cu altele noi, iar în caz contrar, inițiatorii au propus măsuri compensatorii suplimentare pentru mediul privat, adică deduceri sau facilități fiscale.
Proiectul a fost depus deocamdată la Senat, dar dacă va trece de Parlament, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024. Deci NU, nu dispar cele 15 zile libere de la privat (nu vorbim de stat, că acolo sunt punți peste punți, program scurt și alte cele, iar de plătit o facem noi, cu toții, iar noi nu prea comentăm…), ci, dacă va fi aprobată legea, noi zile libere vor putea fi oferite angajaților de la privat doar cu măsuri compensatorii suplimentare, oferite de stat, precum deduceri sau facilități fiscale.
Găsiți știrea antena3.ro aici, iar propunerea de lege, aici, cu expunerea de motive, aici, legea, aici, iar adresa de înaintare, aici.
PS – Ascultați aici la fratele vostru: NU mai dați click pe orice link, că ramâneți fără conturi și fără bani! Nu vă blochează nimeni contul sau pagina de Facebook, contul bancar sau ăla de Only Fans, dacă nu dați imediat click pe o notificare, mesaj sau link primit aiurea, în care sunteți amenințați că vi se taie macaroana. Luați un antivirus bun, nu dați click pe link-uri dubioase (deși unele pot fi foarte credibile), NU oferiți datele de logare sau date personale în formulare ce vă pot induce în eroare, în care e posibil să oferiți accesul unor hackeri deloc bine intenționați. A pățit-o Biziday, în trecut au pățit-o cei de la dexonline.ro, și mai sunt pagini de Facebook mari care au picat (în plasă) din cauza unor naivi, sau oameni mai puțin experimentați, ori deloc vigilenți.