Oricât de puțin ai sta pe net, nu ai cum să nu fi auzit de AI, de ChatGPT, de Midjourney și alte tool-uri de inteligență artificială. Se vorbește inclusiv la știrili de la TV. Și dacă trecem peste referatele făcute în AI, peste munca ușurată cu ajutorul artificial intelligence, ajungem și la lucruri mai interesante, unele cool, altele destul de nasoale. De la voci al artiștilor celebri, recreate prin AI, la fraude urâte unde sunt utilizate voci ale copiilor, care sună 100% ca originalul, dar menite să șantajeze sau să scoată bani din buzunarele părinților disperați, creduli în situații grave. Găsiți mai jos exemple pentru ambele situații.
Prima piesă (care a rupt internetul în două) utilizează “vocile” lui Drake și The Weeknd, melodia – ghostwriter – heart on my sleeve (Drake AI Song feat. The Weeknd) sună atât de bine, și a făcut atât de multă vâlvă pe toate rețelele sociale, nu doar pe TikTok, unde a apărut inițial, încât Universal Music Group (UMG) a afirmat că asta e fraudă și a luat toate măsurile pentru a șterge urmele acestei piese de pe interneți. Eh, știm cu toții că nu prea ai cum să faci asta, că va tot reapărea (las două variante mai jos, găsite în câteva secunde, în caz că n-ați apucat să o ascultați încă). True, nu e chiar fair pentru artiștii cărora le este copiată vocea, dar pentru remixuri, dj mixuri, nu pare a fi chiar o problemă, nu de alta, dar David Guetta a fost pionier încă din februarie, când a postat pe canalul său de YouTube un intro cu vocea lui Eminem, dar care cântă niște versuri sugerate prin AI de către DJ-ul francez.
ghostwriter a mai postat și alte melodii recreate AI, cu vocile lui Bad Bunny & Rihanna, Notorious BIG, pe care le mai găsiți (poate), căutându-le pe Google. Dar nu sună la fel de fain ca versurile și beat-ul piesei heart on my sleeve.
Însă partea mai nasoală e când “Metoda accidentul” e dusă la un alt nivel, de exemplu când cel care te sună nu e un necunoscut care îți spune că al tău copil/părinte/frate a avut un accident sau a făcut ceva grav și îți cere bani ca să nu fie arestat sau alte bălării, ci acum, cu ajutorul AI, pare că te sună chiar persoana dragă ție, cum a pățit bunicul lui Brooke Bush, tipa din clipul de pe TikTok de mai jos. Da, e vorba de audio AI în limba engleză, dar cum ChatGPT e super ok la texte în limba română, nu va dura mult până când nu va mai conta limba vorbită… nu de alta, dar există deja aplicație free care îți traduce și înlocuiește ceea ce vorbești, din limba română în engleză și nu numai, ba chiar cu un timbru relativ asemănător cu al tău (testat de mine). Freeky, I know.
@babybushwhacked Sharing so this doesn’t happen to anyone else
Pingback: Cele mai bune(sciene) din 2023