După 6 ani, m-am hotărât să fac upgrade vechiului router, TP-LINK Archer AC3150. Aveam nevoie de unul mai puternic, căci în anii ce au trecut, au tot apărut noi device-uri în casă și, în plus, voiam neapărat un router “fără antene”, mai exact unul cu antene interne, nu externe, căci spațiul tehnic nu e chiar generos și s-a tot aglomerat, receptorul de la noul termostat smart al centralei a pus capac, nu mai aveam spațiu deloc. Din 2018 am tot conectat device-uri noi la internet, mașina de spălat + uscătorul, o nouă tabletă, un alt telefon, niște prize smart, niște becuri smart, un purificator + baby monitorul (eu pe ăsta am dat vina când i-am zis soției că ne trebuie router nou :D). Și l-am găsit, are WiFi 6, port 2.5 Ghz, că nu știi când va fi nevoie, NU are antene externe, e foarte frumos și în sfârșit am semnal 5 Ghz puternic în ambele blacoane (diametral opuse).
Desigur, am ales tot un router TP-LINK, doar că unul mai potent, și culmea, mai ieftin azi, decât a fost vechiul AC3150 în 2018. Noul router bunescian este TP-LINK Archer AX80 AX6000 și sunt tare fericit de alegerea făcută. Adică toate device-urile de mai sus + cele pe care le aveam deja conectate (televizoare, laptop-uri, PC cu placă de rețea wireless, telefoane, tableta veche etc) au net țeavă, oriunde s-ar afla în casă, chiar și pe balcon. Pentru mine e foarte importantă rețeaua de 5Ghz pe care o utilizez pentru majoritatea device-urilor, căci am nevoie de viteză mare, iar acum, cu noul router am și rază de acoperire mai mare pe frecvența de 5Ghz, și pe lățime de bandă dublă, căci AX 80 are 160 Mhz, vs 80 Mhz cât aveam înainte.
Iar rezultatele pe 5Ghz se prezintă cam așa, cu un abonament de 1Ghz de la Digi:
-
iPhone 15 Pro – Download 555 Mbps / Upload 601 Mbps
-
PC cu o placă de rețea wireless, destul de bătrână – Download 609 Mbps / Upload 630 Mbps
PS – Nu am testat direct pe cablu, căci nu am niciun device combatibil în casă, doar televizoarele smart sunt conectate pe cablu, căci prizele de net sunt fix în spatele lor.
Concluzie: TP-LINK Archer AX80 AX6000 este cel mai mișto router pe care l-am avut vreodată, atât estetic, cât și funcțional, acoperă excelent 80 de metri pătrați ai apartamentului meu cu 3 camere, routerul este poziționat relativ central, într-un mini dulap tehnic făcut din pal (pare o mică noptieră, ca să vă faceți o idee) și deși mi-a fost frică de faptul că neavând antene externe, fiind închis între niște pereți de pal, posibil să am probleme cu semnalul… fricile au dispărut din prima secundă, iar de trei săptămâni noul router rupe banda de net.
Detalii tehnice + un video util, mai jos:
Archer AX80 Router Wi-Fi 6 AX6000 Dual-Band cu Port de 2.5G
-
Wi-Fi AX6000 — Viteza AX6000 ajunge să ofere până la 4804 Mbps în banda de 5GHz și 1148 Mbps în banda de 2.4 GHz, pentru navigare, streaming și descărcare a datelor mai rapid.1
-
Port Multi-Gigabit de 2.5G — Un port WAN/LAN de 2.5 Gbps, un port WAN/LAN de 1 Gbps, 3 porturi LAN Gigabit și un port USB 3.0 asigură conexiuni stabile și o flexibilitate sporită.
-
Acoperire maximizată — Cele 4 antene High-Gain Dual-Band și tehnologia Beamforming oferă acoperire Wi-Fi sporită.
-
Eficiență crescută — Tehnologiile OFDMA și MU-MIMO furnizează date către mai multe dispozitive simultan.1
-
Procesare puternică — Procesorul Quad-Core de 1.6 GHz elimină latența și asigură o performanță stabilă.
-
Suportă VPN Client — Permite dispozitivelor din rețeaua ta să acceseze serverele VPN fără a fi nevoie să instalezi software VPN pe fiecare dispozitiv.
-
TP-Link HomeShield — Îți protejează rețeaua de pericolele din mediul online, îți oferă funcții de control parental și îți pune la dispoziție numeroase opțiuni de administrare și monitorizare a rețelei.5
-
TP-Link OneMesh — Creează o rețea Mesh Wi-Fi prin conectarea unui range extender compatibil cu OneMesh™ pentru a avea parte de o acoperire în întreaga locuință.
-
Compatibil cu Amazon Alexa — Controlează-ți routerul folosind comenzi vocale prin intermediul Amazon Alexa.